Avocaţi, medici, contabili şi executori aşteptaţi să-şi plătească Sănătatea

359

La ora actuală, la nivelul judeţului Gorj, aproape şase mii de persoane fizice figurează cu debite pentru că au uitat să-şi achite contribuţiile pentru Sănătate. Între aceştia se regăsesc şi medici, avocaţi, experţi contabili, notari şi aşa mai departe. Restanţierii trebuie să-şi plătească sumele datorate la trezorerie.

Mii de persoane din judeţul nostru au uitat sau au omis să-şi achită contribuţiile la Sănătate. În categoria persoanelor fizice cu aceste datorii intră membri întreprinderilor individuale (II), ai întreprinderilor familiale (IF), persoanele fizice autorizate (PFA) care desfăşoară o activitate economică, persoane care realizează venituri din profesii libere (medici, avocaţi, experţi contabili, notari şi aşa mai departe), cele care au venituri din activităţi agricole, din drepturi de proprietate intelectuală, dar şi persoanele fără venit.

5.854 debitori, în septembrie
Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj are în evidenţele sale aproape şase mii de persoane care nu şi-au plătit contribuţiile la Sănătate, deşi aveau această obligaţie. „În urmă cu câteva luni am predat la ANAF 3.345 de dosare însumând 6.379.870 lei, iar în septembrie am predat 5.854 dosare, suma datorată fiind 4.862.390 lei. Mai avem alte 407 dosare pe care urmează să le predăm la ANAF. Este vorba despre persoane care au obligaţia de a plăti la sănătate şi nu au plătit, înregistrând debite; vorbim despre avocaţi, experţi contabili, notari şi aşa mai departe”, a confirmat Daniel Bondoc, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj.
Contribuţia unei persoane fizice este de 5,5% din veniturile lunare realizate, sau de 39 de lei pe lună pentru persoanele care nu realizează venituri. Reamintim faptul că de la 1 iulie 2012, declararea şi plata contribuţiilor la sănătate şi la pensii ale persoanelor fizice care practică diverse activităţi economice se face la Fisc.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here