Aveţi grijă ce consumaţi de Paşte! Zeci de nereguli depistate de DSV în județ

2088

Sute de controale au fost efectuate de inspectorii Direcției Sanitar Veterinare, în ultima săptămână. Pentru neregulile depistate, au fost aplicate 18 amenzi în valoare de 76.800 lei, unor operatori și persoane fizice din Baia de Fier, Bumbești-Jiu, Crasna, Motru, Rovinari și Târgu-Jiu. Inspectorii DSV îndeamnă gorjenii să cumpere doar din spații organizate, care sunt igienizate și care depozitează produsele în mod corespunzător.

Un laborator de patiserie și un restaurant au fost amendate, fiecare, cu câte 10.000 de lei pentru întreținerea necorespunzătoare a spațiilor, echipamentelor și a ustensilelor. Mai precis, plafonul era exfoliat, cu infiltrări hidrice, pavimentul și pereții murdari, utilajele erau neigienizate și cu porțiuni degradate, chiuveta fără facilități, cu blatul deteriorat, iar aparatura frigorifică nedotată cu termometre. În plus, o parte din materiile prime nu prezentau elemente de identificare complete, nu a fost prezentat un program de autocontrol, iar personalul nu deținea fișele de aptitudini la punctul de lucru.
Și trei magazine alimentare au fost amendate tot cu 10.000 de lei. Inspectorii DSVSA Gorj au depistat că peștele congelat era depozitat în aceeași ladă frigorifică unde se afla și carnea congelată, iar unele produse alimentare erau expuse spre comercializare fără toate elementele de identificare. Amenzile s-au aplicat și pentru lipsa documentelor DDD, sectorizarea neadecvată la depozitarea alimentelor, dar și pentru mizeria găsită – ladă frigorifică neigienizată și pereți cu zone deteriorate.
Două magazine de furaje au fost amendate cu 10.000 lei pentru deficiențe privind ambalarea, etichetarea și depozitarea produselor destinate nutriției animalelor. Aceeași amendă a fost aplicată și unui depozit alimentar, pentru depozitarea unor produse alimentare direct pe paviment, în condiții termice necorespunzătoare.
De asemenea, șoferul unei autoutilitare, care a fost depistat în trafic transportând animale neînsoțite de documente sanitare-veterinare, cu un mijloc de transport neautorizat, a fost amendat cu 6.000 de lei.
Inspectorii DSVSA Gorj au mai aplicat nouă amenzi în valoare de 1.200 de lei. Două magazine alimentare, un supermarket și două restaurante au fost sancționate pentru manipularea produselor alimentare de către angajați care purtau un echipament de protecție incomplet (lipsa mănușilor de unică folosință și neasigurarea protecției capilare). Iar un laborator de cofetărie-patiserie a fost amendat pentru lipsa echipamentului de protecție sanitară și pentru faptul că chiuveta nu era dotată cu facilități igienice de spălare și uscare a mâinilor.
Un alt magazin a fost sancționat pentru depozitarea unui bax de pește congelat direct pe paviment (risc de contaminare și depreciere), iar o persoană fizică s-a ales cu amendă pentru comercializarea produselor alimentare fără a deține document de înregistrare sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor.

Recomandări DSV pentru cumpărăturile de Paște
Pentru a asigura cetăţenilor un comerţ cu alimente sigure și de a preveni apariția de toxiinfecții alimentare în această perioadă în care consumul anumitor alimente crește considerabil, DSVSA Gorj a emis câteva recomandări utile pentru populație în perioada cumpărăturilor de Paşte:
– achiziționați produse alimentare numai din spaţii sau unităţi înregistrate sau autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în care sunt respectate condiţiile generale de igienă. Atât carnea, cât şi celelalte produse de origine animală sau non-animală care sunt cumpărate din aceste spaţii şi unităţi au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un risc pentru sănătatea publică. La aceasta se adaugă şi faptul că persoanele care manipulează şi comercializează toate aceste produse trebuie să fie sănătoase şi să poarte haine curate;
– este preferabil să se respecte măsurile minimale de distanțare și protecție, având în vedere că pandemia de COVID-19 încă evoluează la nivel global.
– carnea şi organele de miel/ied trebuie neapărat să fie însoţite de un certificat de sănătate publică veterinară care să ateste faptul că acestea sunt admise pentru consumul public.
Carnea care provine din unităţi autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare are o marcă de sănătate ovală cu următoarele inscripţii: denumirea ţării de provenienţă (scrisă cu majuscule sau codul ISO); numărul de autorizare acordat de autoritatea veterinară a ţării de provenienţă; abrevierea Comunităţii Europene.
Carnea obţinută prin sacrificarea (la cererea consumatorului) în locurile special amenajate are o ştampilă rotundă cu următoarele inscripţii: „ROMÂNIA”; indicativul judeţului; numărul de autorizare al unităţii; numărul de identificare al medicului veterinar care supraveghează unitatea; „CONTROLAT SANITAR-VETERINAR”.
Alte precizări: particularităţi specifice speciei: ovinele au incisivi numai pe maxilarul inferior, iar membrele au copite biongulate; preferabil este ca mielul/iedul sacrificat să aibă capul ataşat de carcasă şi copitele de membre, pentru evitarea oricărei confuzii.
-ouăle trebuie cumpărate din locuri supravegheate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor. Acest lucru este obligatoriu, deoarece astfel aveţi garanţia că ouăle provin de la păsări sănătoase (din ferme autorizate şi controlate), au fost transportate şi sunt depozitate în condiţii adecvate de igienă şi temperatură.
– laptele şi produsele din lapte
Toţi producătorii agricoli care vând astfel de produse trebuie să aibă documente de înregistrare sanitară-veterinară eliberate de către D.S.V.S.A. judeţene.
• lapte crud – producătorii trebuie să deţină fişe de sănătate completate de medicii veterinari din localităţile de origine.
• brânzeturi – trebuie expuse la vânzare în recipiente confecționate din materiale necorodabile şi uşor de igienizat; de asemenea, sunt permise transportarea şi păstrarea acestora în recipiente din lemn (în vederea vânzării directe); acestea trebuie vândute numai în ambalaje de unică folosinţă şi trebuie etichetate corespunzător.
– produsele de panificaţie, patiserie și cofetărie
Acestea trebuie şi ele achiziţionate din locuri amenajate corespunzător, autorizate şi controlate constant de personal de specialitate.
„Reamintim tuturor cetățenilor numărul de Call Center al A.N.S.V.S.A., 0800.826.787, unde pot fi sesizate nereguli din domeniul siguranței alimentelor, serviciu telefonic gratuit, apelabil din orice rețea de telefonie. S.V.S.A. Gorj: 0253.226.033”, a informat DSVSA Gorj.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here