Avem şi E-uri inofensive ?

473

e-uriAvem anumite E-uri care nu afectează sănătatea precum, E100, E300, E322, fiind considerate inofensive şi se găsesc atât în alimente cât şi în cosmetice. Conform specialiştilor, din totalul de 350 de E-uri, doar 20 sunt considerate bune.

De exemplu, vitamina C are denumirea de E300, substanţă ce fortifică sistemul imunitar. Mai este denumită şi acid ascorbic şi este un aditiv care se foloseşte pentru a proteja culoarea roşie a cărnii, precum şi conservarea gustului ei. Mai sunt şi alte vitamine codificate cu E.

Doctorul Gheorghe Mencinicopschi explică faptul că E 306 este de fapt vitamina E, ce are rolul de antioxidant şi de stabilizator de culoare. Este folosit la alimentele grase.

Surse de vitamina E se găsesc în ouă, lapte, carne, ulei vegetal şi în alte alimente.

Un alt aditiv inofensiv este şi vitamina B12, care se ascunde pe ambalajul anumitor preparate sub denumirea de E(i) 101. o altă denumire ar fi de riboflavină, şi se obţine din drojdie, ouă sau ficat.

Din tomate se extrage un colorant care este natural şi poartă denumirea de E160 .

Dar cel mai bun colorant folosit în industria alimentară este E100 sau curcumina. De obicei, sosurile curry conţin acest colorant de culoare galbenă.

Un alt colorant galben considerat a fi nepericulos este şi betacarotenul, ce se regăseşte sub denumirea de E160 a (ii).

Tot doctorul Mencinicopschi precizează că, Licopenul, cunoscut ca E160d se extrage din tomate, fiind de culoare galbenă sau roşie şi este un aditiv natural. Un altul ar fi E163, adică antocianele, având culoarea roz până la albastru închis. Se găsesc în sucuri, dar şi în alte alimente colorate şi provin din fructe şi legume. Despre licopen se spune că previne cancerul.

Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here