Avanpremieră editorială – Gusturi amare după CIREŞE AMARE

384

1234 2Prea vinovat de ideea trecerii-revenirii prozatorului Ion C. Gociu de la pseudonimul Mugurea Pădureanu-Coarba, la adevăratul nume demn să stea în orice bibliotecă serioasă, mi-a atras anatema de dur şi bârfitor. Din partea autorului. Care-a uitat doleanţa domniei sale de a-i fi propus aşa ceva.

Başca angajamentul verbal de a face munca redactorului de carte. E dreptul domniei sale să mă înlocuiască cu mult mai experimentatul şi plinul de har Ion Popescu Brădiceni. Scriitor total ce i-a compus şi o prefaţă, îngrijind cartea şi ducându-l de mână la artista tehnoredactor Rodica Teişi, apoi la tipograful inspirat şi profesionist Minel Cinciulescu. Tot generosul IPB a mai făcut greşeala să i-l prezinte pe prof.dr. George Mirea drept un intelectual rasat ce a comis notele de lectură „Debranşarea de la „viciul” lecturii”. Ieri, primesc cartea CIREŞE AMARE dar am rămas cu mai multe gusturi amare decât îmi închipuiam. Eu însumi comisesem un textişor, propus ca postfaţă, probabil ca reparaţie la lipsa de seriozitate a autorului cărţii cu prea multe moaşe. Şi ce văd? Redactor de carte nu se există, dar înaintea prefeţei scrise prima, în ordinea cronologică, apare semnat cu versuri poetul plin de „caracter” Spiridon Popescu. Semnat pe contracopertă, apoi înaintea Debranşării… lui George Mirea, apoi cu un Cuvânt înainte ritmat, semnat, şi ca să ne intre bine în cap mai citim, între paranteze, şi poet, membru al Uniunii Scriitorilor. Pe fila următoare, ni se bagă să rumegăm o altă poezioară botezată Stau peste drum de mine. Autor, acelaşi Spiridon Popescu. Abia din pagina 7, autorul şi-a adus aminte şi de prefaţa comandată lui Ion Popescu Brădiceni. Roboteam, cândva, la o revistă MIRACOL DE IARNĂ, pare-se. Ca supliment al revistei Serile la Brădiceni. Directorul publicaţiilor brădicenene avusese neinspiraţia să-l trimită la tipografie pe Conu’ Spirache cu corecturile. Şi marele caracter ce scrie poezie cu caractere mici s-a semnat acolo, în tipografie, Redactor şef-adjunct. Ca şi acum la cartea CIREŞE AMARE, unde-şi vede numele de patru ori. Încât, consultantul maestrului Ion C. Gociu a obţinut maximum posibil cu minimum de mijloace. Poetice. Că de caracter, ce să mai zicem!

Ion Predoşanu

P.S. Lansarea cărţii CIREŞE AMARE va fi pe 4 august 2011, la Muzeul Judeţean „Al. Ştefulescu”. Mulţumesc autorului pentru autograful primit în avans, iar cât despre participarea mea nu-i cazul. Să meargă Conu’ Spiridon. Doar e cartea cu multe moaşe, la care Domnia Sa e moţ!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here