(Avan)Cronică plastică – ‘’SacrifICE”, un eveniment artistic de excepţie, deschis de maestrul Ţopescu la Veneţia

401

Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala Gorj are plăcerea de a anunţa expoziţia artistului Mihai Ţopescu, eveniment organizat în colaborare cu ICR şi Primăria oraşului Veneţia. Preview-ul expoziţiei va avea loc marţi, 16 Iulie, 2013, orele 18,30, la Piccola Galleria dell’ Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica Venezia şi va putea fi vizitată până pe 25 August.

Expoziţia “SacrifICE” are la bază un performance creat de artist în cadrul expoziţiei de la Palatele Brâncoveneşti vernisată în luna aprilie a anului curent. Proiectul explorează tema sacrificiului de sine în scopul creaţiei printr-un video care captează procesul de topire până la dispariţie al autoportretului din gheaţă al artistului. Ritualul simbolic de transformare se împlineşte prin crearea unei ediţii limitate, de 50 de exemplare, în care a fost îmbuteliat firicelul de apă din performance-ul iniţial. Ediţia este însoţită de un certificat de autenticitate.
Cu sprijinul Primăriei Veneţiene evenimentul va fi promovat prin cele peste 100 de afişe 100/70 cm diseminate prin oraş. În realizarea acestui proiect s-au implicat nume importante ale artei contemporane româneşti şi internaţionale precum Luminiţa Sabău, curator şi iniţiator proiect “Premiul European de Artă”, Victor Kornis, designer şi criticul de artă Cătălin Davidescu.
Tot în aceeaşi perioadă artistul Mihai Ţopescu va expune şi la Muzeul de Artă Sellier din Cogolin, Franţa – timp de 3 luni 20 – de sculpturi realizate în sticlă, lemn şi metal. Vor mai urma expoziţii la Saint-Raphael, Saint-Tropez şi Dusseldorf.

Noutăţi despre Filiala UAP Gorj
Cu o tradiţie de peste 30 de ani în promovarea artiştilor şi a artei gorjeneşti pe plan naţional şi internaţional, UAP Filiala Gorj se mândreşte cu nume valoroase în componenţa sa în afara lui Mihai Ţopescu, precum Vasile Fuiorea, Gheorghe Plăveţi, Valer Neag, etc. Iniţiativele de succes din ultimii ani cum ar fi simpozioanele de sculptură “Brâncuşiana,” ediţii succesive ale expoziţiei cu tema “Sacru în Artă” şi proiectul expoziţional din toamna acestui an de la Palatul Parlamentului aduc Filiala Gorj în atenţia publicului larg, căpătând tot mai multă notorietate. Pentru mai multe informaţii, şi eveantuală colaborare, vă rugăm să contactaţi UAP Gorj la adresa uapgorj@yahoo.com.
Mihaela Cristea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here