Autorizaţii pentru depozitarea a 2,3 milioane tone de cereale, în programul „Primul siloz”

903
IlieSarbuFirmele au depus cereri până joi în vederea licenţierii pentru depozite de cereale cu o capacitate totală de 2,31 milioane de tone, termenul limită de primire a solicitărilor fiind 5 august, a anunţat ieri, Ministerul Agriculturii.
Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, a declarat în luna iulie că depozitele care pot fi utilizate pentru stocarea cerealelor în România au o capacitate toală de circa zece milioane de tone, iar, dintre acestea, vor fi autorizate prin programul „Primul Siloz” unităţi cu o capacitate totală de circa şase milioane de tone.
Depozitarii de cereale trebuie să plătească 100 de lei pentru a fi licenţiaţi. Taxa pentru eliberarea licenţei de depozit se percepe pentru fiecare licenţă solicitată de către depozitar şi se plăteşte la trezorerie.

Prin intermediul programului „Primul Siloz”, fermierii pot depozita grâul sau alte cereale în silozuri licenţiate, fără să îl vândă. Pentru cerealele depozitate, fermierii primesc un certificat de depozit, asigurat de Fondul de Garantare a Creditului Rural. Pe baza certificatului, agricultorii pot beneficia de un împrumut bancar garantat de stat, nemaifiind nevoiţi să vândă cerealele imediat după recoltare, când preţurile sunt mai mici, şi pot să efectueze lucrările de toamnă cu creditele obţinute.
Irina PICIORUŞI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here