Autorităţile locale vin în sprijinul pieţarilor

426

piata mareComercianţii din Piaţa Centrală din Târgu-Jiu beneficiază de o serie de facilităţi acordate de autorităţile locale. Pe lângă reducerea de 20 de procente din valoarea taxei pe masă, acestora li se va construi şi o clădire unde să-şi desfăşoare activitatea în mod civilizat.

Vânzătorii, dar şi producătorii din Piaţa Centrală s-au plâns în repetate rânduri că le îngheaţă marfa pe mese şi că ei se îmbolnăvesc din cauza frigului. De cele mai multe ori, ei îşi spun oful cumpărătorilor. Trebuie spus, însă, că autorităţile locale sunt conştiente de ceea ce presupune desfăşurarea activităţii în aer liber pe timp de iarnă. Din acest motiv, comercianţilor li s-au pregătit condiţii bune, dar ei au continuat să rămână sub cupolă. „În primii ani, când am dat drumul la cupolă, noi am prevăzut un spaţiu, care acum are o altă destinaţie, pentru vânzătorii de flori, pe care noi pe timp de iarnă l-am pus la dispoziţia vânzătorilor de fructe şi legume. Deci avem un spaţiu închis, suficient pentru ca fiecare comerciant şi fiecare producător să primească o masă în aşa fel încât să poată desfăşura o activitate civilizată. Ei au refuzat pentru că vadul comercial va fi afară, iar în interior nu o să le deschidă nimeni uşile pentru cumpărarea de legume şi fructe”, a declarat Alexandru Zaharia, directorul SC EDILITARA PUBLIC SA, firma în administrarea cărei se află pieţele din municipiul nostru. Tot în sprijinirea vânzătorilor, s-a luat decizia de a li se diminua taxa pe mese, pe perioada grea de iarnă, când vânzările sunt mai mici, iar riscul degradării mărfii este mai mare.

Se va construi o nouă clădire pentru pieţari

În Piaţa Centrală din municipiul Târgu-Jiu sunt 190 de mese sub cupolă plus cele din exteriorul cupolei; din totalul celor care vând produse acolo, 30% sunt producători, restul fiind comercianţi. Pentru toţi aceştia se are în vedere construirea unui corp de clădire închis, situat în spatele halei de carne, care să le ofere condiţii bune de desfăşurare a activităţii chiar şi pe timp de iarnă. Deocamdată acesta este doar în stadiul de proiect, însă până iarna viitoare se doreşte a fi finalizat şi dat în folosinţă. „În spatele halei de carne vrem să construim un nou corp pentru cei care vând legume şi fructe în Piaţa Centrală, unde ei să-şi desfăşoare activitatea în mod civilizat pe timp de iarnă. Sau vom amenaja acolo o mini-piaţă de flori, iar pe comercianţii de fructe şi legume îi vom muta în hala de flori actuală; vom vedea care va fi destinaţia finală a clădirii. Deocamdată trebuie să facem studiul de fezabilitate, apoi vedem ce se face”, a precizat Alexandru Zaharia, directorul SC EDILITARA PUBLIC SA.

Chiar dacă autorităţile locale se implică în găsirea de soluţii pentru pieţari, aceştia preferă să îndure în continuare condiţiile grele de iarnă şi se încăpăţânează să rămână la mesele lor, unde consideră că este un vad bun.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here