Autorităţile locale trag un semnal de alarmă – „Trebuie să desfiinţăm depozitele necontrolate de deşeuri!”

556

depozit1 facuta de mineSituaţia privind depozitele necontrolate de deşeuri prezentată ieri în paginile cotidianului nostru este una deosebit de gravă.

Cele văzute la faţa locului nu se pot compara doar cu situaţia descrisă de autorităţile locale. În realitate, problema e mult mai gravă.

Autorităţile locale din municipiul Târgu-Jiu şi unităţile subordonate trag un semnal de alarmă şi roagă cetăţenii, fie persoane fizice, fie juridice, să nu mai distrugă mediul prin depozitarea neconformă de deşeuri. Din păcate, zonele din municipiu sunt din ce în ce mai multe, iar desfiinţarea lor este o problemă ce ţine de timp şi de înţelegerea oamenilor. „Avem zone fierbinţi în oraş, în care fie se aruncă chiştoace, fie deşeuri menajere, devenind astfel o situaţie pe care n-o putem controla. Dacă putem să controlăm aceste fapte în municipiu, în zonele limitrofe e mult mai greu”, a declarat Ion Tudor, şeful Poliţiei Comunitare Târgu-Jiu.
Zona Şuşiţa, „aglomerată” de gunoaie
Peste podul ce traversează râul Şuşiţa, munţi de gunoaie se adună săptămânal, şi tot săptămânal, angajaţii Polaris, firma de salubrizare ce are contract cu Primăria Târgu-Jiu, fac curăţenie în zonă. „Venim o dată pe săptămână şi strângem gunoaiele. Majoritatea sunt de la cei care fac în week-end-uri grătare şi preferă să arunce deşeurile în natură decât să ia plasa cu acestea şi s-o ducă acasă pentru a o arunca în spaţiu amenajat corespunzător”, a spus Luis Popa, director al Polaris Târgu-Jiu.
Căruţaşii, o mare bătaie de cap
depozit2 facuta de mineO mare contribuţie la formarea acestor depozite de gunoaie neconforme din zonele Termocentralei, Şuşiţei, Căpitan Buzatu, o au căruţaşii de etnie rromă, care contra unei sume de bani, vin şi ridică gunoaiele din gospodăriile târgujienilor şi le aruncă mai apoi la întâmplare. „În câteva ore, după ce se face curăţenie în aceste zone, constatăm că este la loc mizeria. Avem multe persoane în evidenţă care aruncă cu căruţele deşeuri şi resturi din materialele de construcţii. Aceştia sunt clienţi vechi ai noştri”, a mai declarat Tudor.
Poliţiştii comunitari avertizează asupra faptului că amenzi se pot da atât celor care aruncă în locuri nepermise cantităţi de gunoaie, însă pot primi şi proprietarii care nu folosesc terenurile şi permit depozitarea de gunoaie pe acestea. În acest caz, sancţiunea porneşte de la o mie de lei pentru persoanele fizice şi de la două mii de lei pentru cele juridice”, a adăugat şeful Poliţiei Comunitare Târgu-Jiu.
Izabella MOLNAR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here