Audit la CS Pandurii Lignitul pentru datoriile de peste 6 milioane euro

784

Datoriile de peste șase milioane euro ale CS Pandurii Lignitul Târgu-Jiu, înscrise la masa credală, peste un milion cerându-l doar Marin Condescu, deși sumele nu apar în contabilitatea clubului, sunt motiv de audit. Auditul este cerut, în scris, de Asociația Liga Suporterilor Durii Târgu-Jiu, care solicită astfel clarificări în legătură cu cei înscriși la masa credală, printre solicitanți aflându-se și firma care a făcut forări la stadion, deși în raportul ANAF din 2014 apare că le-ar fi făcut la Baniu, la ferma lui Condescu. Suporterii vor, în continuare, să afle cum s-a procedat cu leasingurile de mașini, câte autoturisme de lux au fost achiziționate de club, care au fost beneficiarii și câte mașini au fost recuperate de la utilizatori. Centrul de Copii și Juniori, realizat din fonduri europene și din bani publici din finanțarea Pandurii, este și el pe tapet, suporterii având nelămuriri în legătură cu lipsa autorizației ISU(clădirea nici nu seamănă cu proiectul), despre felul în care s-au cheltuit banii și vor control și la devizele de lucrări, care ar fi supraevaluate. Clădirea este acum gaj la Finanțe pentru cele depistate la controlul ANAF din 2014.

Solicitările suporterilor Pandurii completează acum imaginea neregulilor realizate în timpul conducerii USMO la Pandurii, structura sindicală nefigurând nici în prezent cu asocierile financiare plătite la buget. Este vorba despre felul în care s-au cheltuit banii în perioada respectivă, deși USMO conducea clubul, dar refuza să-și plătească contribuția anuală la bugetul Pandurii.

Noi dosare penale
Neregulile din perioada 1992-2017 vor face însă obiectul unor noi dosare penale, în care vor fi implicați cei care au condus clubul, dar și unii politicieni, spun surse de la club. Până la demararea anchetelor, suporterii transmit prin vocea șefului galeriei, că nu vor susține echipa până când organele de cercetare penală nu vor scoate la iveală vinovații. Durii au cerut însă clarificări în scris, pe problema finanțării clubului și a cheltuielilor făcute.
“După ce că suntem datori, săraci și în insolvență noi, Pandurii, mai suntem și proști, deoarece, în decembrie, s-a dat retur la circa 250.000 de lei către Consiliul Județean, bani destinați Centrului de Copii și Juniori. Banii s-au returnat pentru că reprezentanții instituției nu au reușit să cheltuie banii, la timp, pentru destinația alocată”, a declarat Vali Peptenatu, președintele Asociației Liga Suporterilor Durii Târgu-Jiu.

LIPSA USMOImpresarii, avantajați de plecarea jucătorilor
Șeful Galeriei Durii susține, de asemenea, că nu este corect felul în care clubul și-a pierdut, în decembrie, jucătorii, fotbaliști ca Andrei Pițian(localnic, fost internațional de tineret, cu multe meciuri în Liga1, Cupa României, Cupa Ligii și Europa League), Alexandru Răuță, Valentin Alexandru, Filip Mrzljak(acesta făcând excepție câștigând între 4000-5000 euro lunar, dar avea cotă de piață) și alții fiind lăsați liberi, deși aveau contracte care se puteau plăti, fiind mici. Acești fotbaliști câștigau lunar între 2000-3500 euro de la Pandurii, bani care se puteau achita lunar de către club, mai crede Peptenatu.
“Suntem supărați și pe lichidatorul judiciar, deoarece nu a demarat recuperarea datornicilor la bugete, adică USMO, Artego și chiar Primăria Târgu-Jiu. Asta deoarece cu banii astfel recuperați se puteau achita datoriile clubului la ANAF”, a mai spus Vali Peptenatu.
“Cu ajutorul lui Prunariu, Pârvulescu, Narcis Răducan și Edi Iordănescu sunt convins însă că vom reuși să facem o nouă echipă Pandurii, pentru că aceasta nu ne mai reprezintă. Asta este echipa noastră, afacerea voastră”, a completat șeful galeriei.

vasile peptenatuCondescu, la masa credală
O altă neregulă semnalată de Durii este cea legată de datoria pe care o solicită Condescu, care apare doar pe procese verbale, semnate de o parte dintre acționari, unii semnând chiar și în locul altora ori prin telefon. Aceste procese verbale au apărut, de altfel, odată cu intrarea clubului în insolvență, ele neregăsindu-se în contabilitatea clubului și nefiind găsite de organele de control din 2014 până în prezent și nici de foștii președinți.
“Nu înțelegem de ce AGA, când a băgat clubul în insolvență, a numit reprezentantul USMO, Marin Golea, să fie administrator special. Aici avem mai multe semne de întrebare, adică faptul că USMO nu a plătit niciodată asocierea integrală și nu apare pe proiectele de buget, iar de ce CEO, care a băgat cei mai mulți bani și este păgubitul principal, a acceptat acest troc. Considerăm că s-a dorit o liniște cu sindicatele, compania oferindu-le în schimb Pandurii. USMO trebuia, conform statutului, să fie exclusă de mult timp. De asemenea, după controlul ANAF din 2014 s-au stabilit niște prejudicii și un vinovat. Clubul avea obligația, prin AGA, să se îndrepte pe civil pentru recuperarea prejudiciului. În 2016, Narcis Răducan a ridicat problema în AGA, hotărându-se ca Pandurii să se îndrepte împotriva vinovatului Condescu, lucru care nu s-a mai întâmplat. La ora actuală, Pandurii are ca sursă de finanțare: banii din Europa League din vară, din 220.000 euro au mai venit 140.000 euro, 80.000 euro fiind amenda pentru nerespectarea fair-play-ului financiar(insolvența), banii de pe participarea lui Cristi Săpunaru la Euro 2016-circa 100.000 euro și cota de la Dinamo, de pe urma împrumutului lui Anton la Getafe, în Spania. Nimeni dintre cei care au promis că împrumută clubul nu au adus milioanele promise, iar amenzile curg, ultima fiind de 25.000 euro și minus trei puncte de la meciul cu ASA, atunci când Condescu&staff-ul au scos echipa de pe teren, la pauză, încercând să-l scoată țap ispășitor pe Petre Grigoraș și pe Adelin Șolea”, a mai spus șeful galeriei.

Antrenorul Stoican, raport la Condescu
“Vrem și noi să știm ce calitate are Marin Condescu la club, el, oficial, neapărând în acte decât în litigii financiare cu Pandurii ori urmărit penal asta deși, discuțiile dintre foștii jucători și actualii privind salarizarea sau rezilierea au ajuns să fie negociate de el. Mai mult Flavius Stoican a ajuns să îi dea explicații lui Condescu, care de multe ori intră în teren în timpul antrenamentelor”, a conchis șeful galeriei, fiind pregătit să nu accepte vreun refuz al Pandurii în ce privește explicațiile solicitate, dar și un audit.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here