Audit intern la Spitalul Bumbești-Jiu, cerut de MAI

547

La cererea Prefecturii Gorj, dar în special a Ministerului Afacerilor Interne, Spitalul Orășenesc Bumbești-Jiu va fi supus unui audit intern, deoarece unitatea medicală are un contract în derulare cu Hexi Pharma, firmă implicată în scandalul momentului de la nivel național, aici depistându-se produse dezinfectante neconforme. Raportul de control, la finalul auditului, va fi centralizat de Instituția Prefectului Județului Gorj care îl va transmite apoi autorităţilor centrale. De la Spitalul Orăşenesc din Bumbeşti-Jiu, la sfârşitul săptămânii trecute, în urma unor percheziţii, au fost ridicate mai multe documente.

În urma unui control al Ministerului Sănătăţii la sute de spitale din ţară, s-a descoperit că în 50 de unităţi medicale au fost folosite substanţe dezinfectante mult diluate, achiziționate de la Hexi Pharma. Singurul spital din Gorj unde contractul s-a constatat că mai era în derulare a fost cel de la Bumbești-Jiu, asta deși Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu a folosit și el, până recent, substanţe de la firma Hexi Pharma. Din fericire, SJU, potrivit conducerii, a renunţat la contract, deşi preţurile erau mai mici decât cele ale concurenţei.
După ce la spitalul din Bumbești-Jiu s-au făcut niște percheziții, problema s-a mutat în ograda Prefecturii Gorj, instituția fiind însărcinată de către MAI să impună, de urgență, un audit intern la această unitate spitalicească din județ. “Am primit o circulară de la Ministerul Afacerilor Interne prin care ni se solicită să cerem autorităţilor administraţiei publice locale efectuarea de audit intern la spitalele care au avut relaţii contractuale cu firma vizată de această situaţie şi rapoartele de audit vor fi centralizate de către noi şi transmise la nivel naţional. În cazul judeţului Gorj, până acum, ştiu de Spitalul de la Bumbeşti-Jiu. Deocamdată nu am informaţii că alte spitale ar avea relaţii contractuale cu această firmă”, a spus, ieri, prefectul Gheorghe Paraschivu.

Reamintim că, sâmbătă, poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice din ţară, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice – IGPR, au desfăşurat o acţiune în mai multe judeţe din ţară, la unităţi spitaliceşti, pentru ridicarea de probe şi înscrisuri. Acţiunea a fost organizată în cadrul unui dosar penal privind săvârşirea infracţiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor (faptă prevăzută de art. 352 din Codul penal) şi de falsificare sau substituire de alimente ori alte produse (faptă prevăzută de art. 357 din Codul penal), sub coordonarea procurorilor din cadrul PÎCCJ, împreună cu reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii. Au fost efectuate atunci descinderi la 25 de unităţi sanitare din Bucureşti şi alte 21 de judeţe, Gorjul nefăcând excepție. Totodată, au fost puse în aplicare 4 mandate de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi Ilfov, la sediul şi punctele de lucru ale unei societăţi comerciale.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here