Au început înscrierile pentru Festivalul „Tudor Arghezi”

329

Organizatorii Festivalului Internaţional de Literatură „Tudor Arghezi” au început înscrierile pentru cea de-a XXXIII-a ediţie, ce se va desfăşura în perioada 24 – 26 mai, la Târgu-Jiu şi Târgu-Cărbuneşti. Lucrările pentru secţiunile de concurs, precum şi volumele pentru Opera Prima, Cuvinte Potrivite, şi cele de arghezologie pot fi trimise până la data de 15 mai, pe adresa Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj.

Ajuns la cea de-a 33-a ediţie, Festivalul Internaţional de Literatură „Tudor Arghezi” îşi propune să contribuie la stimularea pe criterii valorice a scrisului românesc contemporan, inclusiv pentru cunoaşterea şi promovarea operei argheziene, în ţară şi peste hotare. Festivalul, ce se adresează creatorilor de literatură şi exegeţilor în arghezologie din ţară, precum şi vorbitorilor de limbă română din comunităţile de peste graniţe, cu preocupări în domeniu, se va desfăşura în perioada 24 -26 mai, la Târgu-Jiu şi Târgu-Cărbuneşti, localitatea de obârşie a scriitorului. În cadrul festivalului vor fi organizate şi lansări de carte, conferinţe de presă, întâlniri cu cititorii şi vizitarea muzeului „Tudor Arghezi”.

Laureaţii festivalului, cetăţeni de onoare ai oraşului Târgu-Cărbuneşti
În cadrul ediţiei din acest an a festivalului, se vor acorda trei premii: Premiile Naţionale de Literatură “Tudor Arghezi” pentru Opera Omnia, acordate de Uniunea Scriitorilor unor scriitori români contemporani, Premiul Special “Tudor Arghezi” pentru Opera Omnia, atribuit de Consiliul Judeţean Gorj unui scriitor contemporan de prestigiu internaţional şi Premiul pentru „Opera Prima” (volum de debut în poezie), acordat de Centrul Judeţean Gorj pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiţionale. Laureaţii Premiilor Naţionale de Literatură “Tudor Arghezi” pentru Opera Omnia şi ai Premiului Special “Tudor Arghezi” vor primi şi titlul de „Cetăţean de onoare” al oraşului Târgu-Cărbuneşti. Ca şi anul trecut, festivalul va mai avea patru secţiuni: secţiunea “Cuvinte potrivite” (pentru volum de poezie în manuscris, deschisă autorilor români nedebutaţi, în vârstă de cel mult 47 de ani); secţiunea “Bilete de papagal”, pentru grupaj de poezie (deschisă poeţilor ce îşi aşteaptă consacrarea; aceştia pot participa cu un grupaj de minim 10 poezii dactilografiate); secţiunea de arghezologie (deschisă scriitorilor români pentru exegeze care au ca obiect de studiu viaţa şi opera lui Tudor Arghezi); secţiunea de promovare a operei argheziene (deschisă participanţilor de peste hotare, cu merite în traducerea sau ilustrarea grafică a operei lui Tudor Arghezi, precum şi în traducerea sau publicarea de exegeze despre viaţa şi opera acestuia).

Înscrierile se termină pe 15 mai
Lucrările – dactilografiate, într-un singur exemplar, pentru secţiunile de concurs, precum şi volumele pentru Opera Prima, Cuvinte Potrivite, şi cele de arghezologie pot fi trimise până la data de 15 mai, pe adresa Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj. Laureaţii vor fi anunţaţi în cursul zilei de 25 mai iar festivitatea de premiere se va desfăşura a doua zi, la Târgu-Cărbuneşti. La festivitatea de premiere, laureaţii vor primi, pe lângă premii, diplomele aferente şi trofeul Festivalului.

Organizatori
Festivalul Internaţional de Literatură „Tudor Arghezi” este organizat de Consiliul Judeţean Gorj, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Biblioteca Judeţeană “Christian Tell”, Consiliul Local şi Primăria Târgu-Cărbuneşti, Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului”, Centrul Cultural şi Biblioteca “Tudor Arghezi” Târgu-Cărbuneşti, alte instituţii de cultură, ligi, fundaţii, societăţi culturale, posturi de radio, cotidiane şi edituri din Gorj.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here