Atenţie maximă la evaziunea fiscală

334
Combaterea criminalităţii economico-financiare s-a realizat cu preponderenţă de către lucrătorii Serviciului de Investigarea Fraudelor, care, în luna februarie, prin activităţile de investigare şi documentare desfăşurate au înregistrat un număr de 185 infracţiuni economico-financiare.

Dintre acestea, 26 sunt infracţiuni de fals, 19 sunt de serviciu sau în legătură cu serviciul, 10 de delapidare şi 15 infracţiuni de înşelăciune.

Un bun exemplu ar fi doi administratori ai unei societăţi comerciale cercetaţi penal sub aspectul comiterii infracţiunilor de înşelăciune, fals în înscrisuri şi uz de fals de către poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor. Din probatoriul administrat, poliţiştii au stabilit că aceştia, prin întocmirea unor documente false, au obţinut în mod fraudulos credite în valoare de 782.239 lei. Dosarul penal a fost declinat pentru continuarea cercetărilor unităţii de parchet competente cu soluţionarea.
În baza Planului Naţional de acţiune pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor au continuat pe tot parcursul lunii trecute, diverse activităţi pentru descoperirea şi cercetarea faptelor care au creat prejudicii mari sau au avut urmări deosebite. Ca urmare, au fost constatate un număr de 42 infracţiuni de evaziune fiscală, 38 infracţiuni la Codul Silvic, patru la privind drepturile de autor şi drepturile conexe, opt la legea privind mărcile şi indicaţiile geografice şi alte cinci infracţiuni la Legea asupra Cecului.
Preferinţele familiale au scăzut profitul unei firme
Tot luna trecută, agenţii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor au finalizat cercetările într-un dosar penal în care trei membri din consiliul de administraţie al unei societăţi comerciale din municipiul Târgu-Jiu, au fost cercetaţi pentru comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Din rezultatul anchetei a reieşit faptul că suspecţii, membri în Consiliul de administraţie, au dispus în perioada 1995-2004, vânzarea sau închirierea la preţuri preferenţiale, a unor spaţii comerciale aparţinând societăţii, către diverşi agenţi economici ai căror acţionari erau fie reprezentaţi în consiliul de administraţie, fie membri de familie ai acestora. Prin aceste contracte încheiate la preţuri preferenţiale, veniturile societăţii au fost diminuate cu suma de 700.000 lei. Dosarul penal a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu.
Izabella MOLNAR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here