ATELIER LITERAR – La ce mai lucrează scriitorul Zenovie Cârlugea ?

406

Este a doua oară când îi adresez o întrebare similară unuia dintre cei mai prolifici scriitori din Gorj. Iată, pe scurt, ce ne-a răspuns.
prof.dr Zenovie Cârlugea

– Maestre, încă de sâmbătă, sunt răcit, acum chiar căptuşit de tot, la pat de două zile. N-am păţit de mult aşa ceva. Nici nu pot lucra… aştept să ies din starea asta de legumă, mă aşteaptă o carte grea (de corectat) în tipografie: PANOPTICUM/ Studii şi eseuri de critică şi istorie literară (2013).
– Vă ştiu, ca de obicei, extrem de ordonat. Predaţi la Colegiul Naţional « Ecaterina Teodoroiu » Târgu-Jiu, trudiţi la revista gen hebdomadar « Portal-MĂIASTRA ». Când mai aveţi timp de atâtea ? Mai ales că, bănuiesc, mai aveţi şi altceva pe masa de lucru. Nu-i aşa ?
– Să vă mai dau o veste: am primit de câteva zile cartea mea de poezii intitulată OCHIUL ÎNROURAT, tipărită la Ed. TipoMoldova din Iaşi (665 p.), în colecţia „Opera Omnia”, care însumează cele cinci volume tipărite în perioada 1995-1999: Fericirile, Deseninări de cleştar, Gheaţă la mal, Foişor în Heliopolis, Ochiul înrourat. Este o carte, zic eu, reprezentativă, pentru o primă perioadă de creaţie poetică, căci după 2000 eu m-am dedicat eseisticii, criticii şi istoriei literare. Ceea ce nu înseamnă că aş fi încetat să scriu poezie în tot acest timp. Am scris mereu poezie, dar prioritate editorială au avut-o cele 7 cărţi despre Lucian Blaga, cele 3 cărţi despre Constantin Brâncuşi, cartea despre Mihai Eminescu, monografia despre Victor Daimaca, culegerea de folclor de pe Valea Amaradiei gorjene, alte studii, eseuri, cronici literare, activităţi editoriale…
– Sunteţi de-a dreptul extraordinar. Când mai aveţi timp de atâtea lucrări de referinţă, multe dintre ele onorate cu premii literare, cum sunt mai ales cele despre poetul şi filosoful Lucian Blaga?
– Ei, nu exageraţi. Şi acum să vă dau o altă veste: Ieri m-a sunat scriitorul Corneliu Ştefanache, directorul TipoMoldova (care se afla ieri la Piteşti) ca să mă anunţe că, întrucât suntem TREI gorjeni tipăriţi la această editură (Gh. Grigurcu, George Drăghescu şi eu), vor organiza pe 11 aprilie (deci joia viitoare, ora 15) la Biblioteca Judeţeană „Christian Tell” Gorj lansarea acestor cărţi. Pe 10 ei vor fi la Craiova, iar pe 11 vor ajunge şi la Târgu-Jiu – e vorba de un turneu prin ţară…
– Nu ştiu ce mă face să cred că încă mai aveţi secrete. E-adevărat?
– Aşadar, Maestre, culegerea de poezii „Opera omnia” (ferească Dumnezeu să fie „opera omnia”!), mă incită să reiau, într-o a doua etapă, editarea poeziei mele mai noi. Şi chiar am în pregătire o carte ce va onora sarbătorirea a 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului brâncuşian de la Târgu-Jiu. Este vorba de volumul de poezii LYTHIADA, un poem în 75 de secvenţe (denumirea ar însemna „epopeea pietrei”, de la lythos, din limba greacă, unde înseamnă piatră)… Vom avea această poemopee la toamnă, Lythiada brâncuşiană… Chiar ăsta e Brâncuşi, un Homer al universului sculptural… pietrele lui au ochii lui Homer…. sau ne privesc cu ochii lui Homer…
Homer şi Brâncuşi – iată un subiect INEDIT de reflecţie… Adică DE LA EPOPEEA homeridă la EPOPEEA LYTHICĂ brâncuşiană, de la epopeea cuvântului la epopeea pietrei…
Proiecte, proiecte… Subiecte… subiecte…
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here