Atacați la pensii, judecătorii reacționează: Vârsta de pensionare a magistraților și cuantumul pensiei, o compensație parțială a condițiilor de muncă și a riscurilor

3371

Judecătorii Tribunalului Gorj s-au întrunit în ședință, după ce în spațiul public au apărut noi discuții despre reducerea pensiilor speciale și a modificării condițiilor de pensionare pentru magistrați.

Astfel, Adunarea Generală a judecătorilor Tribunalului Gorj, în unanimitate, a adoptat o hotărâre prin care solicită executivului și legislativului să respecte principiul cooperării loiale între puterile statului, astfel încât orice demers legislativ privind modificarea condițiilor de acordare a pensiilor de serviciu ale judecătorilor să fie făcut cu consultarea reală și efectivă a sistemului judiciar, „evitând afectarea statutului judecătorilor în funcție prin măsuri intempestive și populiste care ar afecta grav echilibrul sistemului judiciar și garanțiile de independență ale acestuia”.
În plus, o modificare a dispozițiilor legale privind pensia judecătorilor, mai ales în timpul exercitării funcției acestora, încalcă principiul independenței justiției, spun judecătorii.
La ședință a participat și judecătorul Adrian Glugă, președintele Curții de Apel Craiova.
„Condiţiile privind acordarea pensiei ocupaţionale a judecătorilor, inclusiv în ceea ce priveşte vârsta de pensionare a judecătorilor şi cuantumul pensiei, reprezintă o compensație parţială a condițiilor de muncă, a riscurilor şi a responsabilităţilor pe care le implică exercitarea acestei profesii. O modificare intempestivă a vârstei de pensionare, care ar afecta inclusiv statutul juridic al judecătorilor în funcţie, ar avea, fără îndoială, repercusiuni atât asupra dezvoltării carierei judecătorilor, cât şi asupra organizării instanțelor”, spun judecătorii gorjeni.

„Un dublu efect negativ”
De altfel, Adunarea Generală a Tribunalului Gorj acuză că o creștere a vârstei de pensionare a magistraților ar destabiliza sistemul.
„Avansarea, în spațiul public, a unui alt prag al vârstei de pensionare a judecătorilor este de natură să producă un dublu efect negativ asupra situaţiei resurselor umane disponibile în cadrul sistemului judiciar, prin creșterea nesiguranței cu privire la stabilitatea carierei, descurajându-se, pe de o parte, ocuparea acestor funcții cu personal cu un nivel înalt al cunoștințelor juridice şi agravându-se, pe de altă parte, ritmul ieșirilor din sistem prin pensionare. Prin pierderea judecătorilor cu experiență, care sunt astfel descurajați să rămână în funcție în situația în care îndeplinesc actualele condiţii de pensionare, respectiv prin reducerea plajei de selecție pentru viitorii judecători, este cert că se vor produce efecte negative profunde asupra calităţii actului de justiţie, în detrimentul cetăţeanului”, se mai arată în rezoluția semnată de judecătorul Laura-Mihaela Sarcină, președintele Tribunalului Gorj.
Judecătorii cer guvernului să nu facă modificări legislative care să afecteze pensiile speciale în curs, iar „creşterea graduală a vârstei de pensionare ar trebui obligatoriu corelată cu ritmul de îmbunătățire a condițiilor de muncă”.
Asta după ce Banca Mondială a recomandat Guvernului creșterea treptată a vârstei de pensionare a magistraților, până la 65 de ani, la 30 de ani vechime și reducerea pensiilor speciale de la 80% din venitul brut anterior pensionării la 65%.

Val de pensionări
Până atunci, magistraţii cu vechime se grăbesc să obţină deciziile de pensionare, pentru că, odată emise, acestea pot fi oricând puse în plată şi nu sunt afectate de schimbarea legii.
Joi, 3 noiembrie, Secţia de judecători din Consiliul Superior al Magistraturii a luat în discuţie aproape 70 de solicitări de pensionare, printre care şi pe cea a judecătoarei Loredana Carmen Mănescu, de la Tribunalul Gorj, desemnată judecător pentru executarea pedepselor privative de libertate la Penitenciarul Târgu-Jiu și Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Gorj.
Pensia medie încasată de magistrații din România este de circa 20.000 de lei.
I.I.

1 COMENTARIU

  1. Săracii justițiari! Au creat o Românie moderna,sigura și incoruptibil. Merita toate stimulentele și avantajele create breslei din care fac parte. Ar fi mai onorabil sa depindem de justiția europeana
    si desființarea celei românești.
    Prea multa pleava!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here