Astăzi, 28 mai 2013, la Muzeul Judeţean „Al. Ştefulescu”, Târgu Jiu, ora 17,00 – Lansarea romanului MAIA, vol. II al Col(r) Ion C. Gociu, cu referinţe critice şi autograful autorului. Nu rataţi evenimentul !

633

Cărţile cu greutate şi mare valoare literară se impun a fi cumpărate şi citite la prima mână. Cum povestaşul cu renume şi har de narator poate fi văzut în carne şi oase, başca faptul că oferă autografe v-aş propune să nu vă scape ocazia.

Prea multe n-ar mai fi de spus. Cu atât mai mult cu cât am repetat invitaţia pe care o făcusem şi ieri. Vorba unui personaj ce se crede om politic. „Nu rataţi ocazia că nici nu ştiţi ce pierdeţi”.
Să-i mai ofer prilejul poetului, universitarului şi criticului literar şi de artă –eseistul Ion Popescu-Brădiceni – spre a vă comunica gândurile domniei sale despre Maia, vol. II: <<Firescul instituie, la nivelul transversalei, o atmosferă trepidantă, răsturnările de situaţie denotă, în stilul lui Ion C. Gociu, un aer profesionistic, orizontul de aşteptare te contrazice mereu, nici nu poţi respira, cuprins de vârtejul aventurii sari dintr-o stare în alta, din tragic în grotesc şi invers, din meditaţie în bovaric, din futilitatea unui cotidian dezarmant în mirobolanţa câte unui gest de mare rafinament. Exemplific prin arta, prin veridicul, prin naturaleţea dialogului ori prin francheţea atitudinată, prin colorarea” vocabularului, prin împingerea lui în nuanţă fonetică de vorbire neaoşă. Citez: „Sara lumina prin casă tot cu lamba, dar aia avea o coşcogeamite de sticlă. Îi zâcea petromax şi, când o scotea în tindă, lumina toată bătătura ca zâua. Da, tot a gaz mirosa!>>
Dintre toţi criticii literari ce s-au exprimat despre cele două volume ale romanului MAIA, doctorul în litere al Universităţii din Craiova Ion Popescu-Brădiceni este acela, poate unicul care l-a priceput cel mai bine pe plinul de har prozator Ion C. Gociu. Încât, cred că IP-B are şansa de a deveni un critic literar de excepţie cu o condiţie. De a nu se mai împrăştia prin atâtea genuri ori fapte de bunăvoinţă, omenească şi scriitoricească până la urmă, şi să se ia mult mai în serios.

Ion Predoşanu

P.S. Ca o ştire de ultimă oră, ieri, prozatorul imens care este – cum ar zice primarul Mariean Vanghelie, dac-are fi critic literar – Ion C. Gociu a primit râvnitul titlu de membru al Societăţii Scriitorilor Militari – Preşedinte, Poetul şi colonelul în rezervă Liviu Vişan (Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here