Asocieri alimentare nerecomandate

482

combinatii nerecomandateAnumite combinaţii de alimente la care recurgem zi de zi pot da peste cap digestia dacă nu găsim asocieri de mâncăruri pe care organismul să le accepte cu mult drag. Iată câteva asocieri periculoase pe care le putem face!

O primă regulă de care ar trebui să ţii cont este aceea de a nu asocia tot felul de alimente pe care le găseşti în frigider la o singură masă. Alege variante cât mai simple de a combina alimentele pentru a nu crea probleme sistemului digestiv. Aşa cum spune medicul Gheorghe Mencinicopschi, stomacul prelucrează o singură mâncare prelucrată odată. Toate alimentele, exceptând fructele şi legumele sunt mâncăruri concentrate. De asemenea acelaşi medic spune că o asocierea necorespunzătoare a alimentelor poate provoca blocarea digestiei şi de aici apar o serie de probleme: se produce o perturbare a enzimelor digestive; nu mai are loc absorbţia substanţelor nutritive; apare balonarea, arsurile la stomac, indigestia, constipaţia, crampele.

Ce nu trebuie să asociezi la o masă:

Cartofi cu carne

Prin digerarea cărnii se produc sucuri gastrice iar acest procedeu se realizează uşor. Pe de altă parte cartofii produc sucuri gastrice alcaline, se digeră rapid şi au nevoie de enzime diferite. Prin consumul acestor alimente la o singură masă se creează o bătălie digestivă între enzime concurente. Astfel, mâncarea nu va fi digerată cum trebuie şi apar gazele, balonarea, arsurile stomacale, indigestia, lipsa energiei, aşa cum spun anumiţi nutriţionişti.

Paste cu carne

Este cam acelaşi lucru cu combinaţia amintită înainte.

asocieri alimentareNu este permisă asocierea carbohidraţilor cu proteinele. Evită să consumi pâine în acelaşi timp cu paste sau cu supa de carne şi tăiţei.

Cereale cu lapte

Sunt carbohidraţi în asociere cu proteine. Se evită şi fulgii de porumb în amestec cu produsele lactate. Laptele este greu digerabil, în special dacă nu conţine enzima lactoză care duce la o serie de simptome: balonare, gaze, constipaţie, etc.

Pâine în combinaţie cu carne şi ouă

Digestia va fi perturbată deoarece avem de a face cu porţie dublă de proteine împreună cu acei binecunoscuţi carbohidraţi.

Fructe cu cereale şi lactate

Fructele se consumă cu cel puţin o oră înainte de masă şi neînsoţite de alte alimente, având alte enzime diferite în totalitate de restul alimentelor.

Orez şi carne

Şi în acest caz avem de-a face cu carbohidraţi şi proteine la aceeaşi masă, care îngreunează digestia. Consumă orezul doar cu legume.

De reţinut!

* Legumele care nu au în componenţa lor amidon, salatele, rădăcinoasele, seminţele, mirodeniile, uleiurile din nuci şi seminţe pot fi consumate în asociere cu proteine şi carbohidraţi.

* Nu se recomandă să asociezi cereale, paste, orez, pâine, biscuiţi, produse de patiserie, miere, cartofi, castane, dovlecel, păstârnac cu fasole uscată, mazăre, brânză, nuci, ouă, peşte, carne roşie, lapte, carne de pui, soia, tofu, iaurt. Prima serie de alimente sunt carbohidraţi, iar cea de-a doua serie sunt proteine.

* Dacă ai consumat carbohidraţi, în următoarele două ore nu mai consuma şi proteine.

Pastele le poţi servi împreună cu legume, fasole cu legume, peşte cu legume, cereale şi legume.

Grăsimile sunt permise doar după verdeţuri, în acest fel acestea se absorb mai bine în intestin.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here