ASOCIAŢIA STUDENŢILOR CREŞTIN-ORTODOCŞI ROMÂNI din Tg-Jiu, se prezintă

730
Putem defini ASCOR-ul pornind chiar de la denumire; este o asociaţie de studenţi şi elevi, deci un grup de tineri diferiţi veniţi din zone diferite ale ţării şi care studiază la facultăţi şi şcoli diferite; dar, mai mult decât atât, ceea ce îi uneşte pe toţi în diversitatea lor este faptul că sunt creştini ortodocşi, îi leagă acelaşi duh de credinţă şi…

dreaptă slăvire a lui Dumnezeu, este aşadar o diversitate în unitate. ASCOR este o asociaţie cu caracter naţional, cu filiale în toate centrele universitare din ţară, precum Sibiu, Braşov, Alba-Iulia, Oradea, Timişoara, Baia-Mare, Iaşi, Suceava, Bacău, Galaţi, Constanţa, Tulcea, care îşi propune să urmeze duhul filocalic propovăduit de Părintele Dumitru Stăniloaie, având ca ocrotitori pe Sfântul Andrei şi pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica. Face parte din puţinele mişcări studenţeşti care au rămas după 1990.

ASCOR a apărut la Bucureşti pe fundalul unui interes mare pentru credinţă care persista imediat după 1990. Cei mai mulţi dintre tineri, în acea perioadă erau în căutarea unei credinţe adevărate. Astfel, s-a simţit nevoia de a forma o asociaţie, care ar face misiune ortodoxă în mediul studenţesc, un element necesar în ziua de azi.Ceea ce este important este faptul că această asociaţie a primit binecuvântarea Sfîntului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Ceea ce i-a determinat pe primii studenţi să se grupeze în astfel de asociaţii e lesne de înţeles şi anume: dragostea pentru Dumnezeu şi pentru semeni, ţelurile comune si afirmaţia Mântuitorului care spune: „Că unde sunt 2 sau 3 adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor”. (Matei XVIII, 20).
În anul 2000 la iniţiativa IPS Teofan, care pe atunci fusese ales Mitropolit al Olteniei, se hotărăşte înfiinţarea unei filiale ASCOR Târgu-Jiu. Abia în anul 2002, în luna februarie se finalizează procedura juridică de înfiinţare.Membrii fondatori ai ASCOR Târgu Jiu sunt: Pr. Popescu Ion- care a fost si preşedinte timp de câţiva ani, Pr. Velican Dumitru si Prof. Bărăscu Dumitru. După Pr. Popescu Ion a urmat la conducerea organizaţiei Mondea Ion, iar după acesta Ciciu Alexandru-Marin, cu toţii absolvenţi ai Facultăţii de Teologie.
De curând,Adunarea Generală a ales ca la cârma asociaţiei să fie tânărul Trohonel Mădălin, elev în ultimul an la Colegiul Teologic “Sfântul Nicodim” Târgu- Jiu. Sediul ASCOR Târgu-Jiu este în Str. Republicii, nr.1 dar din bunăvoinţa conducerii şi a corpului profesoral de la Colegiul Teologic “Sfântul Nicodim”, asociaţia a obţinut un sediu în incinta acestui colegiu, unde îşi poate desfăşura activităţile.Activităţile ASCOR se împart în 3 secţiuni şi anume:activităţi culturale (conferinţele săptămânale “Convorbiri duhovniceşti”, care se desfăşoară încă din 2006, organizarea de concursuri religioase etc.), activităţi social-filantropice (implicarea în diverse activităţi educaţionale şi recreative a copiilor care provin din familii cu probleme pe plan familial sau material şi a celor instituţionalizaţi în şcoli speciale, vizite la spitale-oferindu-le bolnavilor iconiţe, cărţi de rugăciuni şi fructe, vizite în căminele de bătrâni, concerte de colinde în spitale şi în căminele de bătrâni), activităţi specifice (organizarea de pelerinaje,tabere de muncă şi formare duhovnicească la mânăstiri, sfinţirea căminelor studenţeşti şi a celor liceale, organizarea “Filocaliei”, eveniment la care au fost invitaţi de la începuturi si până la ultima ediţie arhierei precum IPS Teofan, mari duhovnici precum: Părintele Constantin Galeriu, Părintele Teofil Pârâian ş.a.).
Scopul acestei asociaţii este în primul rînd, propovăduirea credinţei şi a spiritualităţii creştin-ortodoxe în rîndul tinerilor iar mai apoi implicarea în rândul Bisericii, apărarea drep-turilor tinerilor şi conştientizarea îndatoririlor pe care aceştia le au faţă de Biserică, neam şi familie.Totodată se pune accentul pe depistarea şi ajutorarea celor nevoiaşi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here