Asia va crea un fond de criză de 120 miliarde de dolari

479
japonia-bursa-crestereChina, Japonia, Coreea de Sud, Hong Kong şi alte zece ţări din Asia de Est au semnat luni un acord pentru crearea unui fond de 120 de miliarde de dolari, denumit Iniţiativa Chiang Mai, care va interveni în sprijinul statelor asiatice în eventualitatea unei crize financiare.

Fiecare dintre cele 14 guverne participante are o contribuţie prestabilită la fond şi dobândeşte astfel dreptul să tragă, în vremuri de criză, o sumă convenită în prealabil, dacă obţine votul majorităţii statelor membre. „Principalul obiectiv al Iniţiativei Chiang Mai este să soluţioneze probleme precum dezechilibrele balanţei de cont curent şi crizele de lichiditate pe termen scurt din regiune şi să suplimenteze acordurile financiare existente”, potrivit unui comunicat semnat de miniştrii de Finanţe din cele 14 ţări. Oficiali sud-coreeni au declarat că fondul va începe să funcţioneze din luna martie a anului viitor, iar negocierile vor continua între statele membre pentru a crea şi un for de supraveghere pentru Iniţiativă. Statele implicate au convenit anterior, în luna mai, să creeze un astfel de fond prin transformarea unor acorduri existente de swap valutar bilateral între guverne într-un fond susţinut financiar de membrii şi administrat la nivel central. Setul de acorduri care funcţionează în prezent poate disloca fonduri evaluate la 78 de miliarde de dolari în cazul unei crize financiare.
Acordul anunţat luni marchează prima alianţă financiară lansată şi guvernată de ţări asiatice şi reprezintă o actualizare a înţelegerii încheiate în 2000, în oraşul tailandez Chiang Mai, între miniştrii de Finanţe ai statelor membre, care doreau atunci să evite o repetare a crizei financiare asiatice din 1997-1998.
Deciziile privind probleme de creditare vor fi luate cu majoritatea voturilor statelor membre, în timp ce chestiunile fundamentale, precum acceptarea unor noi membri sau negocierea termenilor de împrumut, vor necesita consens între toţi participanţii şi un vot unanim.
Japonia şi China (împreună cu Hong Kong) vor contribui cu câte 38,4 miliarde de dolari şi vor putea trage, în caz de criză, câte 19,2 miliarde de dolari. Coreea de Sud va finanţa fondul cu 19,2 miliarde de dolari şi are dreptul să împrumute aceeaşi sumă.
Selecţie după Mediafax, realizată de Daniela SCAFEŞ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here