Artiştii Şcolii Populare de Artă au încheiat Petrov Dan Fest

368

P7133736Pe 13-14 iulie 2011, la doar câţiva kilometri de oraşul sârbesc Bor, la Oštrelj, a avut loc festivalul dedicat Zilei Sfântului Petre, Petrov Dan Fest, ajuns deja la ediţia a şasea. Această manifestare, care se bucură de un interes enorm din partea românilor şi care adună alături spiritualitatea şi tradiţiile populare ale românilor a fost încheiată cu un excepţional spectacol al artiştilor şi elevilor Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu.

P7133746Petrov Dan Fest, sau Festivalul Sfântului Petru, a adus alături, în mica comună din judeţul Bor, Oštrelj, ansambluri populare din Serbia (Valea Timocului şi Voj­vodina), Bulgaria şi România. Într-un regal folcloric de excepţie, românii s-au putut mândri, pe scena festivalului de la Oštrelj, cu Ansamblul „Maria Lătăreţu” al Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu şi cu ansamblul din comuna Ianca, judeţul Olt. Potrivit lui Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu, „Ansamblul „Maria Lătăreţu” a avut cinstea de a încheia festivalul, după şapte ansambluri care au evoluat înainte. Ceea ce ne-a impresionat au fost reacţiile publicului: în continuu au fost urale şi ovaţii”.

Program diferit, pentru Petrov Dan Fest

P7133821Pentru Petrov Dan Fest conducerea Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu a conceput un program diferit faţă de cele cu care îşi obişnuise publicul. „Am avut o altă alcătuire a programului artistic; de data aceasta am adus tinere speranţe ale cântecului gorjenesc şi românesc, totodată, elevi ai instituţiei noastre, cu vârste cuprinse între 10 şi 19 ani, care au fost încununaţi de rezultate deosebite la diferite festivaluri din ţară. Este vorba despre două fete de 10 ani: Luiza Ciudin şi Maria Buşoi; apoi au fost: Mădălina Barbonie, Carmen Duică şi Raluca Elena P7133838Căpitănescu. Prin evoluţia lor, aceste tinere talente au confirmat sloganul „viitorul cântecului popular sună bine!”. În spectacol a urmat artileria grea a Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu, solişti excepţionali, veteranii: Sica Rusu Durlai, Victor Tiţa, Ion Drăgan şi Camelia Argint şi instrumentiştii Ştefan Popescu, director adjunct al Şcolii Populare de Artă şi profesor taragotist Ion Lianu”, explică Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu. Şi formaţia de dansatori a Ansamblului „Maria Lătăreţu” a urcat pe scena festivalului Petrov Dan Fest, unde au avut o evoluţie la perfecţiune; aceştia sunt instruiţi de coregraful Ştefan Mirulescu, ajutat de Ion Tănăsoiu.

Periniţa i-a prins în horă pe sârbi

După programul special al profesorului Ştefan Popescu, director adjunct al Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu, a urmat „Ciocârlia” la fluier şi la nai. Iar la final, după cuvintele de încheiere, artiştii gorjeni au început „Periniţa”. Aceasta a durat 20-25 de minute, cu toţii, invitaţi şi oficialităţi prinzându-se în horă şi intrând la pupături. Evoluţia elevilor şi artiştilor Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu pe scena Petrov Dan Fest a fost una de excepţie. Acesta este şi motivul pentru care ei au primit imediat o altă invitaţie pentru a participa la o mare sărbătoare, pe 9 august, când se sărbătoreşte Sfântul Ilie pe rit vechi, pe Valea Timocului. Din păcate, această invitaţie nu va putea fi onorată, programul artiştilor gorjeni fiind deja făcut pentru data respectivă.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here