Artiştii gorjeni nu au bani să meagă la festivaluri

1305
lyra gorjuluiOrchestra de Cameră „Lyra Gorjului”, din Târgu Jiu, a fost invitată să concerteze la Heidelberg, Germania, în cadrul Festivalului Enescu Heidelberg. Invitaţia a fost lansată de către Asociaţia „Alexandru Ioan Cuza”. Totuşi, costurile trebuie plătite de invitaţi şi, din cauza crizei financiare, artiştii gorjeni nu au mari şanse de participare. Pentru a ajunge la festivalul din Germania, costurile ar depăşi 5000 de euro.

La sediul Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu s-a primit, zilele trecute, o invitaţie la Festivalul Enescu Heidelberg, ediţia a V-a, care va avea loc în data de 24 octombrie. Invitaţia este pentru Orchestra de Cameră „Lyra Gorjului”, care este aşteptată să concerteze în două oraşe din Germania, şi anume Baden – Baden şi Heidelberg. Totuşi, artiştii gorjeni s-ar putea să se trezească în imposibilitatea de a onora invitaţia şi de a avea ocazia să promoveze muzica românească peste hotare, din lipsa banilor.
Doisprezece instrumentişti ar trebui să concerteze în Heidelberg
Organizaţia „Alexandru Ioan Cuza” este o asociaţie nonprofit, fără finanţări, prin urmare toate costurile de drum, cazare şi masă trebuie suportate de invitaţi. „Deoarece suntem o organizaţie nonprofit, de interes obştesc şi nu suntem finanţaţi, v-am fi recunoscători dacă aţi putea suporta dumneavoastră costurile legate de orchestră, inclusiv cazarea şi masa, urmând ca noi să suportăm costurile de organizare, publicitate şi chiria sălilor”, se arăta în invitaţia semnată de către preşedintele asociaţiei, Josif Herlo. Potrivit directorului Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu, suma necesară pentru participarea celor 12 instrumentişti din cadrul orchestrei ar ajunge la valoarea aproximativă de 5000 de euro. „Nu ştiu dacă vom putea onora. Este vorba despre mulţi bani. Noi trebuie să facem un calcul, să ne gândim despre ce sumă este vorba şi să înaintăm o cerere spre Consiliul Judeţean Gorj”, a spus Gârbaciu. Totuşi, lipsa banilor din această perioadă de criză îşi spune cuvântul, deplasarea fiind destul de puţin probabil să se realizeze.
Dorina C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here