Arta meşteşugului costă

468

mestesugMeşteşugurile tradiţionale şi arta lemnului încă îi mai atrag pe copii şi pe tineri, mulţi dintre aceştia alegând să înveţe să le ducă mai departe. Plăcerea şi satisfacţia de a da viaţă unei simple

bucăţi de lemn şi de a face ceva frumos dintr-un obiect pe care alţii l-ar arunca sunt însă destul de scumpe, materialele necesare găsindu-se tot mai greu.

Bucăţile de lemn care se folosesc fie pentru sculptură fie pentru pictură sunt pregătite de către micii artişti şi de către meşteşugari, pentru că nu se găsesc în această formă. De asemenea, materialele, mai ales cele pentru traforaj sau tuburile de culoare sunt cumpărate de cele mai multe ori din alte părţi, chiar şi din alte ţări, pentru că nu se găsesc în comerţ. „În primul rând, pe umerii mei apasă o răspundere mare pentru că tradiţiile trebuie păstrate în şabloanele lor. De asemenea, mai este şi problema materialelor care se găsesc foarte greu”, recunoaşte Pompiliu Ciolacu, meşter popular şi directorul Palatului Copiilor din Târgu – Jiu.
mestesug (1)Orice bucăţică de lemn e folosită
Cercul de artă tradiţională condus de Ciolacu este frecventat de 50 de copii care vor să înveţe să facă mici minuni din nimic şi să păstreze meşteşugurile tradiţionale. Nimic nu se aruncă şi orice bucăţică de lemn, oricât de mică, poate fi folosită la ceva. „Eu nu arunc nimic. O bucată cât de mică o păstrez undeva pentru că atunci când am nevoie de ea să ştiu de unde să o iau. Se pot face lucruri frumoase din nimic, totul este să ai ideile necesare şi mâna, pentru că dacă nu ai şi talent nu ai făcut nimic”, mai spune meşterul popular. Lemnul necesar pentru icoane, cum este cel de nuc, salcâm sau alte asemenea esenţe, este luat, de obicei, de la fabricile de lemn care, practic, nu mai au nevoie de aceste bucăţi.
Premii pentru micii meşteşugari
Cu toate că necesită o muncă extraordinară, mult har şi răbdare, meşterii populari duc cu mândrie tradiţiile populare mai departe. Este de apreciat şi faptul că acesta este transmis copiilor care participă aproape la toate concursurile şi festivalurile de gen din ţară şi nu numai, mereu aducând măcar un premiu judeţului nostru.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here