Arta Feng-Shui în casele noastre

1407
Teodora Peagu.Dacă tot am “vorbit” în articolele anterioare despre arta Feng-shui şi contribuţia ei în amenajările parcurilor şi grădinilor, astăzi vom putea “discuta” modul în care această artă îşi pune amprenta în casa noastră, dormitorul sau bucătăria noastră. În primul rând să nu uităm de acea hartă orientativă Ba-gua cu cele opt zone cardinale, ea fiind folosită şi la aranjarea obiectelor în imobilul nostru pentru o mai bună prosperitate şi noroc în familie.

Putem aşeza harta peste schema (schiţa) la scară, a casei, a apartamentului sau a camerei, cu latura de Nord suprapusă pe zona intrării sau a uşii. Ca şi idee de bază în crearea unui Feng-Shui armonios, pereţii casei nostre trebuie pictaţi în nuanţe cât mai calde: roz, galben, crem, roşu, portocaliu, alb dar şi derivate ale acestora.
Într-un dormitor, patul este piesa de rezistenţă, nu trebuie niciodată amplasat cu picioarele pe direcţia cu uşa”poziţia sicriu” deoarece, energiile pozitive pot părăsi cu uşurinţă această încăpere.
De evitat a se pune oglinzi cu faţa spre pat, dacă s-ar putea elimina din dormitor, deoarece în ele se pot vedea patru persoane în loc de două astfel apărând infidelitatea în cuplu şi neîncrederea.
Noptierele au un rol benefic şi ele în atmosfera pe care o creează feng-shui-ul pentru fiecare dormitor. Ele sunt amplasate deobicei pe lateralele patului şi sunt folosite pentru a susţine diferite obiecte de décor cum ar fi o ramă, un ceas, o carte, o icoană sau chiar putem face un mic altar al dragostei punând obiecte ale amorului ca de exemplu: două sfere din cuarţ roz, două raţe mandarine, cuplul celest al dragostei şi altele, dar despre aceste obiecte vom discuta într-un articol aparte.
În dormitor nu se pune televizorul sau calculatorul, atrag toate energiile în timpul somnului.
În colţurile camerei se pot amplasa statuete, sculpturi sau ghivece cu plante. Fiecare cameră e bine să aibă cel puţin o plantă naturală de preferat cele cu flori viu colorate(exemplu:Clivia Miniata,Cyclamen Persicum, Euphorbia,Trandafirul chinezesc,Primule,Viola Ditrochiana etc.)
Spaţiul trebuie să fie de altfel bine aerisit cel puţin o jumătate de oră, pentru a împrospăta casa cu energie.
2007-11-03_sufrageria-feng-shuiSufrageria-aici cel mai important obiect de mobilă îl reprezintă canapeaua, care poate fi poziţionată astfel încât să vezi uşa şi să ştii cine intră şi cine iasă.
Evită să umpli camera de mobilă şi să nu fie pătrăţoasă, cu căt este mai colţuroasă cu atât apar acele zise “săgeţi veninoase”
De preferat măsuţele mici rotunde sau cele turceşti iar mobila să fie cât mai răsfirată.
Un alt lucru de bază îl reprezintă stâlpii de susţinere sau de delimitare care împiedică orice comunicare, de aceea nu trebuie amplasaţi în casă sau în living-uri.
Biroul-chiar dacă eşti acasă sau la serviciu biroul pe care îl ai, trebuie să corespundă câtorva norme şi anume: să fie amplasat cu faţa către uşă, să aibă marginile rotunjite şi să fie la dimensiuni considerabile. Acest lucru arată statutul tău social şi cu cât este mai mare biroul cu atât ocupi o funcţie mai bună, sau eşti privit cu mai mult respect de către oamenii din jurul tău.
Scaunul este un alt obiect de nedespărţit din biroul tău, el trebuie să fie prevăzut cu spătar înalt şi cu loc pentru sprijinit coatele, oferă relaxare, o stare de bine cât şi o concentrare mai bună a problemelor care sunt de rezolvat. Un obiect de design nelipsit de pe biroul tău poate fi “Ru Yi”-denumit şi sceptrul puterii, avansării în carieră sau a prosperităţii în afaceri.
Baia-trebuie păstrată în primul rând curată şi funcţională. Uşa de la baie să fie în permanenţă închisă la fel şi capacul de toaletă.
Nu dormiţi cu capul spre peretele comun între dormitor şi baie. În zona băii putem pune clopoţei sau chiar oglinzi fie pe întreaga uşă de la baie fie în apropierea ei.
Bucătăria– aici toate corpurile de mobilă şi lucrurile necesare gătitului sunt într-o perfectă ordine şi curăţenie cum trebuie să arate de fapt toată casa. Un lucru primordial îl reprezintă masa care se pune în mijlocul bucătăriei dar şi scaunele care obligatoriu să fie la număr cel puţin căţi membri sunt în familie.
Aragazul(cuptorul) redă bogăţia şi belşugul casei, el nu trebuie amplasat lângă chiuvetă sau frigider, pentru că atunci intră în contradicţie elementele de apă şi de foc. Aşa că între aceste obiecte de uz casnic s-a ales a se pune câte un corp de mobilă pentru a delimita fiecare element în parte sau mai există o variantă, ca fiecare dintre ele să fie puse pe pereţii opuşi.
Nu se recomandă a se pune aragazul în dreptul uşii, bogăţia, banii şi averea părăsind cu o mai mare uşurinţă acea casă sau cel puţin nu se ţin banii de membrii acelei familii. Culoarea pentru bucătărie cât şi pentru baie se recomandă a fi alb.
Holul– aici o măsuţă şi un dulăpior cu rol de cuier sunt de ajuns pentru a sprijini nişte chei, o umbrelă, pantofi sau alte obiecte. Ele ar fi bine amplasate într-un loc unde marginile lor să nu fie îndreptate către spaţiul unde se stă, de obicei aproape de uşă. Pe holurile lungi care parcă nu se mai termină se pot amplasa oglinzi care să dea senzaţia de mai mult spaţiu şi confort.
Nu trebuie puse oglinzi faţă în faţă cu uşa de la intrare, fiindcă energiile “chi” se strecoară foarte repede. Într-o concluzie pentru un ambient plăcut şi un feng-shui pozitiv, aducător de noroc, putere şi prosperitate, fiecare obiect de mobilat are rolul şi locul lui bine definit în casă. Plantele sunt un alt izvor de binefacere, chiar dacă nu am vorbit foarte mult despre ele, au poate cea mai mare putere asupra întregului “morman de mobilă”existent într-o casă. Prospeţimea lor dă viaţă fiecărui colţişor şi obiect aflat într-o cameră.
Va urma
Ing.Peisagist Maria Teodora Peagu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here