Ardeiul iute combate durerile

446

ardei iute2Ardeiul iute ocupă un loc aparte pentru mulţi dintre noi. Ciorba de burtă se serveşte întotdeauna însoţită de un ardei iute. De fapt, aproape orice ciorbă este mai bună cu un ardei… chiar şi salatele au un gust deosebit dacă se adaugă şi puţin ardei iute. Dar, ardeiul iute are şi o serie de avantaje pentru sănătate.

Capsicina dă gustul iute

Ardeiul iute este cunoscut datorită gustului inconfundabil. Gustul iute îl face foarte util în bucătărie, în medicină, sau împotriva unor dăunători. Sunt şi anumite spray-uri pentru autoapărare care se bazează pe calităţile ardeiului. Ardeiul este iute prin conţinutul de capsaicinoide, alcaloizi care fac parte din compoziţia acestei plante aşa cum spun medicii, în momentul în care intră în contact cu papilele gustative, impulsul nervos este transmis la creier, astfel creşte activitatea inimii, are loc transpiraţia şi eliberarea endorfinelor, substanţe care induc plăcere şi controlează durerea. Ardeiul accelerează metabolismul şi creşte consumul de energie, fiind bun în curele de slăbire.

Consumul de ardei iute a fost mereu legat de o serie de probleme digestive. Studiile au respins această constatare: dacă ne familiarizăm cu gustul lui, acesta nu provoacă nici gastrită, şi pe deasupra ţine departe iritaţiile şi chiar cancerul, deoarece are o serie de antioxidanţi puternici.

Remedii cu ardei iute

Ardeiul era folosit pe cale medicală de pe vremea maiaşilor, care apelau la calităţile lui pentru vindecarea astmului, tusei şi durerilor de gât. Aztecii foloseau şi ei ardeiul contra durerilor dentare. Industria farmaceutică din zilele noastre foloseşte capsicina cu succes.

Sunt şi unguente care au această substanţă şi care ameliorează mialgiile. Dar, capsicina dă rezultate bune şi în alinarea durerilor, care aşa cum spun medicii produce eliminarea unui neurotransmiţător particular, substanţa P, care, aceasta, dă semnale creierului despre durere. Aşadar, capsicina extenuează substanţa din terminaţiile nervoase şi durerile nu mai sunt preluate ca atare de creier. Extractul de ardei este bun în ameliorarea durerilor postoperatorii, cele determinate de zona Zoster, celor din neuropatia diabetică sau durerilor de cap. Din utilizările tradiţionale ale capsicinei, este cunoscută alopecia, ale cărei tratamente se bazează pe ardeiul iute.

Ardeiul iute are şi antioxidanţi, denumiţi carotenoizi. Aceştia dau culoarea ardeiului (roşu, galben, portocaliu). Nivelul de carotenoizi depinde în special de condiţiile de cultivare şi de maturitatea ardeiului.

Aşadar, ardeiul iute s-a dovedit a fi un alt dar al naturii, care dă savoare mâncărurilor şi are efecte pozitive asupra corpului nostru.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here