Ardeiul gras

1171
ardei grasArdeii graşi (Capsicum annuum) reprezintă una dintre cele mai populare legume cultivate în România şi una dintre cele mai folosite în alimentaţia uzuală, in diferite forme de preparare. Cei mai populari sunt cei de culoare roşie, verde şi galbenă iar lipsa gustului iute, spre deosebire de ardeii iuti, este data de absenţa unei gene care favorizează apariţia iuţimii…

Proprietăţile de bază
Nu degeaba ardeiul gras este atât de folosit în bucătării, fiindcă el este şi sănătos, nu doar la îndemână şi uşor de procurat. Vitaminele C şi A domină spectrul larg al nutrienţilor esenţiali dintr-un ardei gras roşu, de exemplu. Practic, 100 de grame de ardei roşu gras asigură de 3 ori necesarul zilnic al organismului pentru vitamina C, şi 110% din necesarul de vitamina A.
Urmează, în ordinea descrescătoare a concentraţiilor, vitamina B6, fibrele, molibdenul, vitamina K, manganul, acidul folic, potasiul, vitamina B1, vitamina E, triptofanul, cuprul.
Dar iată care sunt proprietăţile care fac din ardeiul gras încă un aliat important pentru menţinerea sănătăţii de zi cu zi:
– Vitaminele A şi C sunt antioxidanţi puternici, şi cum în ardeiul gras cantitatea acestora este mai mult decât generoasă, şi luptă împotriva radicalilor liberi, care se plimbă prin organism şi atacă celulele, va fi mai puternică;
– Reduce riscul apariţiilor bolilor cardiovasculare, vitamina B6 şi acidul folic din ardei luptând pentru menţinerea sănătoasă a vaselor de sânge;
– Ca şi roşiile, şi ardeiul gras conţine licopen, un carotenoid puternic ce are avantajul de a scădea şansele de dobândire a mai multor tipuri de cancer, printre care cel cervical sau cel de pancreas;
– Dacă fumaţi sau dacă trăiţi în prezenţa unui fumător, atunci e bine să consumaţi alimente bogate în vitamina A, printre care şi ardeiul gras;
– Ardeii graşi roşii protejează cel mai bine vederea, dintre toate tipurile de ardei graşi;
– Odată cu avansarea în vârstă, poliartrita poate fi combătută cu ajutorul alimentelor bogate în vitamina C, printre care şi ardeii graşi;
– Sucul proaspăt de ardei, în combinaţie cu sucul de morcovi, este de mare ajutor persoanelor care suferă de crampe sau colici intestinali.
CONCLUZIE:
Ardeiul gras este originar din America de Sud, are o vechime de peste 5000 de ani şi a fost adus în Europa de către exploratorii spanioli. România este în prezent între primii 5 producători mondiali. Din punct de vedere biologic şi ardeiul gras este considerat fruct, însă a devenit cunoscut în alimentaţie ca legumă. Pentru pasionaţii şi iubitorii de diete, ardeiul gras este folosit cu succes în mai multe tipuri de diete, cea mai importantă cea de slăbit, în care, timp de trei săptămâni, ardeiul gras se consumă la fiecare masă a zilei, alături de alte mâncăruri compatibile din punct de vedere caloric.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here