Aproximativ 1.660 gorjence şi-au făcut Testul Papanicolau în 2013

460

Programului de Screening cancer col uterin se dovedeşte a fi un succes la nivelul judeţului nostru. De la începutul acestui an şi până în prezent, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, 1.660 de femei şi-au făcut Testul Babeş-Papanicolau. Dintre acestea, 68 de persoane au necesitat investigaţii suplimentare.

Subprogramul de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin reprezintă un ansamblu de acţiuni multianuale organizate pe o perioadă de 5 ani, în scopul prevenirii şi combaterii acestei afecţiuni maligne. În judeţul nostru, acest program a demarat în luna noiembrie 2012. S-au înscris în acest program două unităţi sanitare. Este vorba despre Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu şi Spitalul Orăşenesc Târgu-Cărbuneşti.

Peste două mii de teste
În primele două luni de derulare a programului, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu au fost testate 668 de femei. Alte 1.660 şi-au făcut Testul Babeş-Papanicolau în 2013. „În cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu se derulează programul de screening în vederea depistării cancerului de col uterin. Acest screening se adresează femeilor cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani. Programul a demarat în luna noiembrie 2012, iar până la sfârşitul anului au fost efectuate teste Babeş-Papanicolau la 668 de femei. În 2013, de la începutul anului şi până la această oră, s-au prezentat aproximativ 1.660 de femei, 68 dintre ele necesitând investigaţii suplimentare”, a menţionat Mariana Gridan, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.
Obiectivul principal al subprogramului este reducerea incidenţei formelor invazive ale cancerului de col uterin şi mortalităţii datorate acestora. Obiectivele specifice ale subprogramului sunt următoarele: a) depistarea cancerului de col uterin în stadii precoce; b) îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic şi tratament; c) creşterea gradului de informare a populaţiei pentru utilizarea serviciilor de screening ca metodă de depistare precoce a cancerului de col uterin la persoane asimptomatice.

Beneficiarele programului
Screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin constă în testarea prin metoda frotiului cervical Babeş-Papanicolau a populaţiei feminine. Pot fi incluse în program persoanele de sex feminin în vârstă de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Testarea în cadrul subprogramului se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, numai dacă acestea au ultimele 3 frotiuri cervicale Babeş-Papanicolau normale.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here