Aproape 5.800 gorjeni suferă de cancer

521

Mii de persoane din judeţul nostru se regăsesc în statisticile Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), având o formă de cancer. Numai în primul trimestru al acestui an, la nivelul judeţului nostru au fost diagnosticate cu cancer 207 persoane, 88 dintre acestea provenind din mediul urban.

Cancerul afectează mii de persoane numai la nivelul judeţului nostru. Boala canceroasă apare ca urmare a diviziunii necontrolate a anumitor celule cu caracteristici aparte, determinând astfel apariţia unei mase tumorale. Aceste celule de la care porneşte diviziunea necontrolată au denumirea de celule primare. Dintre celulele primare ce formează tumora se pot desprinde celule care pot intra în circulaţie însămânţând alte zone şi dând naştere unor tumori secundare, denumite metastaze. Celulele tumorilor metastatice păstrează tipul celulelor primare din tumorile de provenienţă. Statisticile arată că la nivelul judeţului nostru sunt înregistraţi 5.797 bolnavi de cancer.

Peste 200 de cazuri noi, în 2012
În primul trimestru al acestui an, au fost diagnosticate cu cancer 207 persoane din judeţul nostru. Cele mai frecvente tipuri de cancer sunt cele de sân, col uterin sau cancer bronho – pulmonar. „În trimestrul I al acestui an au fost diagnosticate cu cancer 207 de persoane, 88 fiind din mediul urban şi 119 din mediul rural. Ca şi forme de cancer, 20 de persoane au fost diagnosticate cu cancer la sân, 11 cu cancer de col uterin, 17 cu cancer bronho-pulmonar, cinci cu cancer de stomac şi altele. În total, la nivelul judeţului nostru avem rămaşi în evidenţă 5.797 de bolnavi de cancer”, a explicat Elena Piţian, purtător de cuvânt al DSP Gorj.

Atenţie la cancerul de piele!
Conform statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, la nivelul judeţului nostru sunt nouă cazuri de cancer de piele, niciunul dintre ele nefiind în stadiu curabil. Specialiştii trag un semnal de alarmă şi îi sfătuiesc pe gorjeni să acorde mare atenţie prevenţiei. „În vederea protejării de radiaţiile solare: „evitaţi expunerea excesivă la soare în orele de vârf (11-17); căutaţi umbra; purtaţi pălărie; purtaţi haine pentru protecţie care acoperă cât mai mult din suprafaţa corpului; purtaţi ochelari de soare; folosiţi corect produsele pentru protecţie solară; protejaţi sugarii şi copiii. NU expuneţi direct la soare sugarii şi copiii mici, aceştia trebuie să rămână la umbră”, a menţionat reprezentanta DSP Gorj.
Este recomandat ca pe lângă cremele de plajă să folosim mijloace de protecţie suplimentare, precum ochelari de soare, pălării. Totuşi, chiar dacă folosim aceste produse care ne protejează de radiaţii, medicii ne atrag atenţia că utilizarea cremelor, ochelarilor şi pălăriilor nu înseamnă că este permisă prelungirea expunerii la soare.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here