Aproape 1500 de arbori, tăiați ilegal cu acceptul pădurarului!

530

Lucrurile se complică în cazul pădurii defrișate ilegal la Hurezani în urmă cu un an, după ce o firmă a exploatat copacii care îi aparțineau unui gorjean din Stănești, exploatarea făcându-se cu acceptul Ocolului Silvic Târgu Cărbunești.

Nicolae Ciulavu, proprietarul de drept al pădurii, s-a adresat cu plângeri la toate instituțiile statului, iar, în cele din urmă, răspunsurile pe care a început să le primească îi confirmă nu doar că are dreptate, ci și că autoritățile îi caută pe cei vinovați de situația respectivă. Pădurarul va fi probabil găsit responsabil de dispariția pădurii, pe Ciulavu interesându-l însă mai mult faptul că Ministerul Apelor și Pădurilor a identificat numărul exact al arborilor tăiați ilegal.

El avea cunoștință despre circa 600 de arbori tăiați de pe proprietatea sa, însă verificările făcute în teren de Ministerul Apelor și Pădurilor arată că, de fapt, drujbele muncitorilor au pus la pământ aproape 1500 de arbori.

Acum Ciulavu cere ministerului să îi fie precizate și speciile de arbori tăiați ilegal pentru că despăgubirile pe care acesta le așteaptă diferă și în funcție de speciile respective.

Omul a fost informat oficial că ministerul a sesizat și el Parchetul General și că va fi efectuată o anchetă, după ce și el ceruse IPJ Gorj să clarifice lucrurile.

”Având în vedere deficiențele constatate cu ocazia controlului, s-au luat următoarele măsuri: – raportul de control a fost transmis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție; – s-a aplicat o sancțiune contravențională operatorului economic SC Tavcons Construct SRL în cuantum de 5000 de lei și s-a confiscat valoric cantitatea de 20,88 mc cu o valoare de 3.497 lei; – s-a aplicat o sancțiune contravențională pădurarului Vătafu Petre în cuantum de 1000 lei”, se arată în răspunsul pe care Nicolae Ciulavu l-a primit de la Ministerul Apelor și Pădurilor, bărbatul nefiind pe deplin mulțumit de cele constatate.

“Sunt aproape 3 hectare de pădure tăiate și voi cere ministerului să verifice corect pentru că în adresă se precizează că au verificat 1,5 ha. Vreau și să se ia măsuri mai drastice, pentru că dacă tăiam eu, probabil eram închis până acum. Aștept și despăgubiri la valoarea pieței și asta în funcție de esența fiecărui arbore în parte. Există posibilități să se afle toate aceste lucruri și sunt convins că la final va fi aflat întreg adevărul”, a explicat Ciulavu.
Gelu Ionescu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here