APIA eliberează adeverinţe pentru fermierii care accesează credite bancare

454
fermieriAPIA eliberează, începând de vineri, 6 noiembrie, adeverinţe pentru beneficiarii plăţilor naţionale directe complementare (CNDP) în sectorul zootehnic interesaţi să acceseze credite de la băncile care au încheiat convenţii cu agenţia, a anunţat vineri instituţia.

Potrivit convenţiei semnate cu mai multe bănci, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) eliberează o adeverinţă prin care se confirmă că beneficiarul a depus cererea de plată pentru anul 2009 şi că au fost efectuate controalele şi verificările administrative. De asemenea, adeverinţa confirmă numărul de animale eligibile pentru acordarea plăţilor, precum şi faptul că beneficiarul nu este exclus de la plată. „Reamintim că acest sprijin financiar se acordă sub forma primei pe exploataţie, pentru specia bovină, respectiv primei pe cap de animal, pentru specia ovine/caprine. Pentru specia bovine, cuantumul total este de 571 lei/cap (HG 1252/2009), iar pentru ovine/caprine cuantumul este de 44 lei/animal”, se arată într-un comunicat al agenţiei, potrivit Mediafax.

APIA a plătit deja prima tranşă pentru acordarea plăţilor naţionale directe complementare, în cuantum de 200 lei/cap bovină şi de 15 lei/cap ovină/ caprină. „Prin urmare, adeverinţa va confirma şi suma pe care beneficiarul o mai are de primit, reprezentând a doua tranşă a acestor plăţi”, se mai arată în comunicat.
Adeverinţele se eliberează în urma unei cereri depuse de către beneficiari la centrele judeţene APIA.
Alături de cererea de eliberare a adeverinţei, beneficiarul trebuie să depună o copie a actului de identitate, în cazul persoanelor fizice, respectiv o copie a codului unic de identificare şi originalul împuternicirii de reprezentare, în cazul persoanelor juridice. De asemenea, beneficiarul trebuie să prezinte un extract de cont emis de una dintre băncile care au încheiat convenţii cu APIA, în situaţia în care în cererea de solicitare a CNDP era menţionat un cont la o altă bancă.
APIA a încheiat convenţii privind finanţarea capitalului de lucru pentru desfăşurarea activităţilor curente de către beneficiarii CNDP în sectorul zootehnic cu CEC Bank SA, BRD – Groupe Societe Generale SA, Banca Comercială Română, Raiffeisen Bank şi cu Fondul de Garantare a Creditului Rural – IFN SA. Astfel de convenţii urmează să fie încheiate cu Alpha Bank şi Bancpost.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here