APIA dă liber la vânzările de cereale

507

cerealeAgenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează producătorii agricoli că măsura de intervenţie pe piaţa cerealelor este activă începând din 1 noiembrie 2009, până la data de 31 mai 2010.

În cadrul acestui mecanism de preluare a cerealelor la intervenţie, potrivit regulamentelor europene, toţi deţinătorii de stocuri de cereale le pot vinde organismului de intervenţie al statului membru, respectiv Agenţiei de Plăţi în cazul României. Preţul de intervenţie stabilit de regulamentele europene este 101,31 euro/tonă la care se adaugă creşterea lunară de 0.46 euro/tonă şi creşterile sau scăderile de preţ în funcţie de indicii calitativi determinaţi în urma analizelor de laborator. Astfel, orice deţinător al unei cantităţi de cel puţin 80 de tone de cereale, respectiv 10 tone de grâu dur, poate depune o ofertă la centrele judeţene APIA.
Cerealele trebuie să îndeplinească condiţii referitoare la nivelul maxim admis de substanţe contaminante (micotoxine, resturi de pesticide, metale grele şi de contaminare radioactivă) precizate de legislaţia comunitară.
Cerealele pentru care se pot aplica măsuri de intervenţie sunt grâul comun, orzul şi sorgul care îndeplinesc condiţiile cantitative şi calitative specificate în Regulamentul (CE) nr. 687/2008 al Comisiei Europene din 18 iulie 2008 şi din Regulamentul (CE) nr. 72/2009 al Consiliului Uniunii Europene din 19 ianuarie 2009 pentru grâul dur.
În cazul porumbului, conform Regulamentului Consiliului (CE) nr. 1234/2007, achiziţia în cadrul sistemului de intervenţie publică este suspendată începând cu anul de comercializare 2009/2010. Totuşi, Comisia Europeană poate stabili achiziţia în cadrul sistemului de intervenţie a unei anumite cantităţi de porumb dacă situaţia de pe piaţă va impune acest lucru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here