APIA cheamă fermierii pentru remedierea erorilor

373
teren agricolAgenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a plătit avansul din plata unică pe suprafaţă pentru 72,75% din fermieri şi va continua procesul de autorizare a dosarelor pentru plată pe măsură ce discrepanţele identificate în urma controalelor vor fi soluţionate.

Instituţiile din judeţ doresc să facă un apel către fermierii notificaţi pentru clarificarea datelor declarate în cererea de plată să se prezinte în cel mai scurt timp la centrele APIA de care aparţin, deoarece plata este posibilă doar după soluţionarea tuturor erorilor identificate în urma controalelor. Precizăm că acordarea sprijinului pe suprafaţă este condiţionată de finalizarea tuturor tipurilor de controale impuse de regulamentele europene, respectiv administrativ, pe teren şi prin teledetecţie.

În ceea ce priveşte controlul prin teledetecţie, menţionăm că din cei aproximativ 101.000 de fermieri selecţionaţi pentru acest tip de control, un număr de 69.000 de fermieri sunt notificaţi să se prezinte la centrele APIA pentru clarificarea datelor din cererile de plată. Principalele erori constate în urma controlului prin teledetecţie au fost identificarea greşită a parcelor şi absenţa culturii menţionate în cererea de plată. Dacă în urma controalelor prin teledetecţie au fost relevate neconformităţi, fermierii sunt notificaţi să prezinte documente de clarificare a datelor din cererea de plată. De asemenea, în cazul în care mai mulţi fermieri au solicitat sprijinul financiar pentru aceeaşi suprafaţă şi în acelaşi bloc fizic, fermierii sunt excluşi de la plată până la soluţionarea litigiului.
APIA Gorj asigură toţi fermierii care au depus cereri de sprijin şi care îndeplinesc condiţiile impuse de legislaţia europeană şi naţională că vor primi sumele la care sunt îndreptăţiţi, însă plata se face cu atât mai repede cu cât dosarele sunt clarificate.
Din ianuarie, campanie de instruire
Pentru a diminua erorile privind identificarea parcelelor agricole, APIA va demara, în luna ianuarie, o campanie de instruire a fermierilor privind modalitatea de identificare online a parcelelor agricole (IPA online). Aplicaţia IPA-online permite fermierilor identificarea parcelelor agricole prin intermediul internetului, principalul avantaj fiind scăderea numărului de erori, în principal, prin măsurarea exactă a suprafeţei de teren agricol. Această aplicaţie a fost pusă la dispoziţia fermierilor încă din campania SAPS 2009 şi s-a constatat că în cazul fermierilor care au apelat la această modalitate de identificare a parcelelor nu au fost înregistrate erori. Pe baza unui nume de utilizator si a unei parole furnizate de APIA, fermierii pot accesa aplicaţia la adresa http://lpis.apia.org.ro.
La nivelul APIA GORJ, până în prezent, au fost plătiți, în avans, un număr de 18.098 fermieri (din cei 25.132 care au depus cerere de plata) cu suma de 11.795.596 lei, pentru o suprafață de 56.175 hectare. Cei 7.034 fermieri rămaşi vor fi plătiţi după finalizarea controalelor prin teledetecție.
Izabella MOLNAR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here