Apa din fântânile gorjenilor, testată de Minister

1471

Ministerul Apelor și Pădurilor va demara o caravană de testare gratuită a nivelului nitraților din fântâni. Testere gratuite vor fi distribuite de reprezentanţii Ministerului Apelor şi Pădurilor oamenilor din Gorj şi din alte judeţe pentru a determina cantitatea de nitraţi din fântânile proprii.
Anunţul a fost făcut săptămâna trecută, la Slatina, ministerul de resort urmând să organizeze o caravană pentru distribuirea acestor testere. „În cadrul acestei campanii vom face și o caravană prin care vom furniza niște testere gratuite, pentru toți cei care vor să își testeze cantitatea de nitrați din fântânile proprii. Din păcate, în zona aceasta, fiind o zonă bine dezvoltată din punct de vedere agricol, poluarea este importantă, în sensul că majoritatea fântânilor care reprezintă o sursă de apă potabilă pentru populație au concentrații peste limita de 50 de mg/l. Această concentrație nu dă efecte imediate asupra sănătății, dă efecte în timp, în special datorate scăderii imunității, iar efectele sunt de necontrolat”, a declarat Naiana Milea, director în cadrul Ministerul Apelor și Pădurilor.
Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj desfăşoară periodic controale în ceea ce priveşte calitatea apei.
Astfel, este verificată prin analize calitatea apei potabile, a apei menajere, dar şi a apei folosite în industria alimentară. Conform legislației apei potabile, populaţia este informată asupra calităţii apei, prin postarea pe site-ul DSP Gorj a raportului judeţean privind calitatea apei potabile, iar autoritățile publice locale au obligația avertizării populaţiei prin afişarea, la loc vizibil şi protejat, a înscrierilor «apa este bună de băut» sau «apa nu este bună de băut» sau «apa nu este bună de folosit pentru sugari şi copiii mici», după caz.
Ca urmare a supravegherii calității apei potabile, nu s-au înregistrat epidemii hidrice și nici toxiinfecții alimentare la care sursa de infecție să fie apa potabilă, impunându-se în acest sens operatorilor sistemelor publice de apă și producătorilor din industria alimentară, respectarea normelor și legislației sanitare referitoare la prevenirea situațiilor cu impact negativ asupra sănătății consumatorilor.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here