Anunțul APIA pentru gorjeni: 17 mai, ultima zi de primire a cererilor unice de plată! Cererile a peste 15.400 de fermieri, deja înregistrate!

1037

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Gorj se pregătește să tragă linie! Campania de primire a cererilor unice de plată aferente acestui an se apropie de final, data de 17 mai reprezentând ultima zi de primire a acestor documente, fără penalități.

Până la acest moment, la nivel național, au fost înregistrate în baza de date APIA un număr de 710.720 de cereri, pentru o suprafață de 6.885.745 ha.Situația este una foarte bună la nivelul județului nostru, conform ultimelor date primite de la APIA Gorj. ,,În perioada 1 martie – 11 mai 2021, la nivelul APIA-CJ Gorj au fost depuse 15.490 cereri unice de plată, ceea ce reprezintă 92,05% din fermierii programați la data curentă, respectiv 87,20% din total programat aferent Campaniei 2021, adică un număr de 17.764 de fermieri. Suprafața programată este de 69.873,93 ha, iar până în prezent a fost realizată o suprafață de 54.016,29 ha, ceea ce reprezintă 77,31% din suprafața programată în anul 2021. Asigurăm fermierii de întregul nostru sprijin în parcurgerea cu succes a etapelor necesare și îi îndemânăm să colaboreze cu responsabilii de dosar de la nivelul Centrelor județene, respectiv ai Centrelor locale, pentru clarificarea/soluționarea eventualelor probleme pe care le întâmpină, astfel încât să reușească să depună cererea în termen și să evite aplicarea de penalități”, a anunțat Traian Crăc, directorul executiv al APIA Gorj.

Mijloacele electronice, la îndemână
Documentele care se atașează la dosarul cererii unice de plată sau la modificările aduse acesteia (copie CI/BI/pașaport/certificatul de înregistrare la ONRC/certificatul de înregistrare fiscală, dovadă cont bancar activ) se transmit, prin mijloace electronice, către Centrele județene/locale APIA de care aparțin fermierii. ,,Atragem atenția ca înainte de semnarea cererii unice de plată sector vegetal și zootehnic să se verifice încă o dată datele înscrise și documentația depusă! Reamintim că, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, România beneficiază de fonduri europene, prin aplicarea schemelor de plăţi/măsurilor de sprijin/ajutoarelor naționale tranzitorii, ca mecanisme de susţinere a producătorilor agricoli, respectiv: schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plata pentru tinerii fermieri, plata pentru micii fermieri, schema de sprijin cuplat în sectorul vegetal și zootehnic; măsurile compensatorii de dezvoltare rurală: Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultura ecologică, Măsura 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice (PNDR 2014-2020); ajutoarele naţionale tranzitorii (ANT) care se acordă în sectorul vegetal şi zootehnic”, a transmis conducerea APIA Gorj. Potrivit prevederilor legislaţiei europene şi naţionale, fermierii care solicită plăţi în cadrul schemelor de plată/măsurilor de sprijin/ajutoarelor naționale tranzitorii aferente campaniei 2021 au obligația să respecte normele de ecocondiționalitate, care cuprind Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu (GAEC) şi Cerinţele Legale în Materie de Gestionare (SMR), pe tot parcursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploatației, indiferent de mărimea lor (inclusiv pe cele neeligibile şi pe cele care nu mai sunt folosite în scopul producţiei).
Izabella Molnar

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here