Antonie nu crede în recorectarea politică a lucrărilor de bac

329

antonie-vasileFostul inspector adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, Vasile Antonie şi-a prezentat propriile ipoteze în urma scandalului creat de recorectarea lucrărilor de zece ale absolvenţilor de liceu din judeţ.

Acesta nu crede în ipoteza vehiculată de prefectul Liviu Andrei, potrivit căreia, recorectarea ar fi avut conotaţii politice. Acesta nu crede nici măcar că s-ar fi făcut o supraevaluare voită care să ajute elevul. „În urma recorectării lucrărilor de zece la Ministerul Educaţiei Cercetării şi Inovării, s-a constatat că un număr de lucrări care au fost reevaluate au primit un punctaj mai mic decât cel iniţial dat la corectarea din sesiunea de bacalaureat cu o valoare între un punct jumătate şi patru puncte. Acest lucru nu este de apreciat şi nici nu ne face să fim foarte clari că există o corectare aşa cum trebuie. Însă aici apar câteva lucruri care trebuie menţionate. În primul rând, eu consider că ar fi următoarele ipoteze: ca lucrările respective să fi fost supraevaluate, în ideea de a fii corectate în favoarea elevului şi aici poate apărea greşeala ca lucrarea să fi fost supraevaluată, o altă ipoteză este aceea a existenţei unor neconcordanţe privind adunarea punctelor în borderoul de corectare şi trecerea acestora pe note, lucru care se va cerceta probabil de o comisie a IŞJ Gorj, existând posibilitatea ca acest lucru să se întâmple deoarece de-a lungul timpului s-au constatat aceste greşeli iar profesorii corectori de limba şi literatura română stau mai greu cu matematica şi de asemenea, ar fi o ipoteză care nu vreau să cred că ar putea fi adevărată, că unele lucrări să fi fost supraevaluate în mod voit, deliberat”, a declarat Antonie.

Moduri de interpretare diverse
Fostul inspector adjunct al IŞJ Gorj explică, de asemenea că, la examenul de bac din vară profesorii corectori au avut la câte o lucrare opinii diferite şi s-a ajuns cu greu la un consens în legătură cu notarea. „Sigur că se va face o anchetă, presupun, Ministerul a cerut propuneri de sancţionare a celor care au corectat lucrările respective, sancţiuni care se pot da doar în urma unei anchete.
În general la limba şi literatura română am avut de-a lungul timpului probleme cu recorectări, pentru că aici este vorba de modul de interpretare. Eu spun că, fiind preşedintele comisiei judeţene de bacalaureat m-am întâlnit cu această situaţie la contestaţii când patru echipe de recorectare au dat diferenţe de punctaj, în aşa fel încât o lucrare al unui elev picat, la primele două recorectări a trecut şi am adus încă o echipă să îşi dea cu părerea. Fiecare corector avea un mod subiectiv de a interpreta lucrurile iar la prima vedere fiecărui îi dădeai dreptate. Există şi această posibilitate”, spune Antonie. În final fostul inspector adjunct menţionează că nu crede în recorectarea cu conotaţii politice, cum a spus Liviu Andrei, şi asta deoarece ,,Ministerul a cerut toate lucrările de 10, nu a cerut a lui X sau Y”.
Anamaria STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here