ANSVSA a raportat amenzile aplicate la Gorj

339

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a făcut public la finele săptămânii trecute raportul privind activităţile de control desfăşurate în fiecare judeţ în unităţile din industria agroalimentară, aferente lunii octombrie.

Unităţile din industria agroalimentară controlate desfăşoară activităţi pe domenii de activitate diverse, precum fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice, precum şi unităţi de depozitare – alimentare, seminţe, legume fructe. Controlul unităţilor a vizat în principal aspecte privind calitatea spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate, precum şi cele de depozitare a materiilor prime şi produselor finite, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţii.
“În unităţile din industria agroalimentară s-au efectuat 6.853 de controale, fiind acordate 74 de avertismente, precum şi 56 de amenzi în cuantum de 218.300 de lei. Pentru neconformităţile constatate au fost acordate amenzi în judeţul Gorj în valoare totală de 16.000 de lei. Motivele aplicării sancţiunilor au fost reprezentate de: echipament de protecţie incomplet angajaţi, neîntreţinerea spaţiilor, utilajelor şi ustensilelor, chiuvete nefuncţionale şi fără facilităţi, navetele cu produse finite se depozitează direct pe paviment, pavimentul prezintă zone cu degradare accentuată, sifoanele de pardoseală nu sunt prevăzute cu clopote şi site de protecţie, acumulări de apă neevacuată în dospitor, pânzele panacoadelor sunt necurăţate de depunerile acumulate, blatul unei mese este deteriorat, aparatura frigorifică neigienizată, circuitul navetelor este nefuncţional, lipsă înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, neremedierea neconformităţilor constatate anterior (întreţinerea spaţiilor), depozitarea nesectorizată a produselor alimentare congelate, fără respectarea vecinătăţilor, lipsă fişe lot/etichete la produsele de cofetărie (nu erau precizate provenienţa, data producţiei şi a expirării), lipsa înregistrărilor care să demonstreze asigurarea condiţiilor de depozitare”, se precizează în informarea transmisă de ANSVSA.
De asemenea, în cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise, precum şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here