Andrei Novac, despre “Maratonul de Jazz şi Poezie”: “A însemnat un privilegiu”

373

andrei novacSingurul poet gorjean care a participat la ediţia a doua a evenimentului „Maratonul de Jazz şi Poezie”, Andrei Novac a povestit cum s-a simţit şi ce a însemnat pentru el invitaţia. Evenimentul a avut loc vineri noaptea, fiind, cu adevărat, un maraton de jazz şi poezie, producători şi amfitrioni fiind Dan Mircea Cipariu şi Ioana Cristescu.

În total, 33 de poeţi contemporani au citit din propria operă, iar Maria Răducanu şi Mircea Tiberian au adus şi muzica într-un dialog cu versurile care i-au urmărit pe participanţi până la răsăritul soarelui.

REP: Ai participat la „Maratonul de Jazz şi Poezie”. Cu ce impresii te întorci?

A.N.: M-am simţit bine, probabil ca toţi cei care au fost acolo. Atât cei care au participat efectiv cât şi cei care au fost invitaţi. A fost frumos, a fost fascinant să îl revăd pe Matei Vişniec într-un spectacol extraordinar cu o trupă de teatru de la Paris. Un spectacol pus în scenă de această trupă după versurile lui Matei Vişniec de până în 1987 pentru că după ce a plecat din România nu a mai lansat decât un volum, în 2000. Spectacolul a fost inspirat de fapt de o antologie bilingvă, româno-franceză. În altă ordine de idei a fost o experienţă extraordinară pentru că, pe lângă oamenii de jazz care au participat la acest maraton de poezie şi jazz şi pe lângă prestaţia extraordinară a Mariei Răducanu, aproape ireală, se spune despre vocea ei că este atinsă de magie şi într-adevăr este absolut incredibilă, ar putea fi remarcat fiecare dintre cei care au participat pentru că sunt scriitori absolut incredibili şi care aparţin unor alte generaţii literare şi unor geografii literare diferite. Aici, mergând de la generaţia anilor 70 până la generaţia anilor 2000, dacă putem să spunem aşa pentru că şi generaţia foarte tânără a fost bine reprezentată. Cred că am fost în jur de 10 scriitori foarte tineri şi asta înseamnă o diversitate extraordinară şi o densitate corectă, în măsura în care am fost 33 de scriitori.

REP: Ce a însemnat pentru tine faptul că ai fost singurul poet din Gorj şi din spaţiul apropiat care a participat la maratonul de Jazz şi poezie?

A.N.: Din spaţiul apropiat a mai fost şi Gabriel Chifu, de la Craiova. Acum stă la Bucureşti dar este oltean. Nu ştiu dacă acest lucru este cel mai important. Foarte important pentru mine este faptul că am fost prezent acolo şi organizatorii acestui eveniment s-au gândit că trebuie să fiu prezent. Şi le mulţumesc şi le-am mulţumit. A însemnat un privilegiu, în primul rând şi o satisfacţie personală şi prezenţa la astfel de evenimente îţi aduce o satisfacţie sufletească mare.

REP: Ca planuri de viitor, ştiu că eşti în discuţii cu Ministerul pentru Cultură. Despre ce este vorba?

A.N.: Este vorba despre o discuţie. Există posibilitatea ca începând de luna viitoare să pot, efectiv, să lucrez în Ministerul Culturii. Dar deocamdată lucrurile sunt la stadiu de discuţii. M-aş bucura să se întâmple acest lucru şi în măsura în care o să se poată voi veni tot către ziarul „Gorjeanul” şi o să anunţ acest lucru. Deocamdată există câteva discuţii care sperăm să se concretizeze, în final.

REP: Despre ce este vorba, mai exact?

A.N.: Se referă la o implicare a mea în mod oficial, să spun aşa, pentru că am încercat mereu să mă ocup şi aici, este o implicare directă în ceea ce priveşte cultura scrisă din România.

Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here