Andrei Marga a inaugurat Filiala ICR Oltenia – Gorj

388

La sfârşitul săptămânii trecute, municipiul Târgu-Jiu a găzduit un important eveniment cultural: inaugurarea Filialei ICR Oltenia – Gorj. Cu această ocazie au fost semnate parteneriate de colaborare cu Primăria Municipiului Târgu-Jiu şi Consiliul Judeţean Gorj. Andrei Marga, preşedintele Institutului Cultural Român, a precizat că aşteaptă de la Filiala ICR Oltenia – Gorj să facă accesibile programele autorilor locali, dar şi să vină cu propuneri de programe. Această filială este condusă de Ion Cepoi şi Marinela Pîrvulescu.

Prima filială a Institutului Cultural Român a fost înfiinţată la Târgu-Jiu. Inaugurarea Filialei ICR Oltenia – Gorj a avut loc vineri, 25 ianuarie, în prezenţa preşedintelui ICR – Andrei Marga, a autorităţilor judeţene şi locale, a şefilor de instituţii de cultură din Gorj, dar şi a preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea. „De la început noi ne-am adresat Craiovei, Clujului, Iaşului şi Timişoarei, luându-le drept capitale culturale istoric consacrate, şi am susţinut şi iniţiativele venite din altă parte, cum ar fi Tulcea sau Târgu-Jiu ori Baia Mare. Acum mai avem Clujul şi Maramureşul şi cu asta se încheie întreaga operaţiune, la această oră. Dacă mai apar iniţiative, le vom analiza, problema fiind doar de natură financiară. Noi am alocat un pachet de opt posturi din pachetul care este la dispoziţia ICR, pentru cele patru filiale. Sigur, unde se mai înfiinţează vor trebui contribuţii locale pentru susţinerea posturilor. Aici, este un membru al Uniunii Scriitorilor – domnul Cepoi, care este şi secretarul literar al Teatrului, dar şi doamna Pîrvulescu, care a şi scris o carte despre Eminescu; sunt două persoane care ştiu bine valorile Gorjului, care ştiu bine cum se poate lucra la internaţionalizarea unor valori şi, peste toate, sunt oameni foarte devotaţi Gorjului”, a declarat Andrei Marga, preşedintele Institutului Cultural Român.

„O şansă deosebită pentru judeţul Gorj”
Ion Cepoi, directorul Filialei ICR Oltenia – Gorj a precizat că înfiinţarea acestei filiale a Institutului Cultural Român „este o şansă deosebită pentru judeţul Gorj şi pentru judeţul Vâlcea; este o şansă pe care trebuie să ne-o asumăm cu toţii, anume aceea de a deveni cât se poate de vizibili din punct de vedere cultural”.
Un mare aport în stabilirea actualului sediu al Filialei ICR Oltenia l-a avut Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, prin implicarea directă a preşedintelui Senatului UCB, Adrian Gorun. Prezent la inaugurare, acesta a menţionat că „Gorjul este, spiritual, un spaţiu eminamente cultural, lucru ce a fost confirmat în diverse ocazii şi care urmează să fie confirmat”.
Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj a vorbit, la inaugurare, despre importanţa acestei filiale pentru judeţul nostru. „Alături de domnul preşedinte Marga punem piatra de temelie de a lansa un vârf de lance pentru promovarea culturii şi valorilor culturale româneşti de care avem mare nevoie pentru a fi cunoscuţi sau, mai degrabă, recunoscuţi în Europa şi nu numai. Cultura în ansamblu reprezintă chintesenţa sufletului poporului român. Nu se poate vorbi de limitarea graniţelor în timp şi spaţiu ale culturii şi ne putem aduce aminte de un dicton latin: viaţa este scurtă, cultura rezistă în timp”, a mărturisit Călinoiu.

Aşteptări de la Filiala ICR Oltenia – Gorj
Andrei Marga, preşedintele ICR le-a vorbit celor prezenţi la inaugurarea Filialei ICR Oltenia – Gorj despre misiunea Institutului, dar şi despre aşteptările pe care le are de la această filială. –„Nu ne suprapunem cu ceea ce fac inspectoratele pentru cultură, cu ceea ce face Ministerul Culturii. Noi ne ocupăm de un singur aspect şi anume; internaţionalizarea, etalarea în plan european, în plan universal a valorilor culturale româneşti. Nu ne suprapunem nici cu Ministerul de Externe, care are un registru de activităţi amplu; noi ne ocupăm doar de partea culturală a întregii reprezentări externe a României. De la Filiala Oltenia Gorj aşteptăm să facă accesibile programele autorilor care sunt aici şi aşteptăm ca însăşi această filială să propună programe, ţinta noastră fiind de a identifica valori internaţionalizabile şi să sprijinim efortul local”, a explicat Andrei Marga. Prezent la eveniment, edilul municipiului Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru, a subliniat: „cu toţii trăim un sentiment de mândrie că la noi acasă, la Târgu-Jiu, se pune temelia Filialei Oltenia – Gorj, care va lucra de astăzi încolo sub tutela Institutului Cultural Român. La noi, la Târgu-Jiu, actul de cultură este la el acasă. De noi depinde să fim o mândrie, ca filială, a Institutului Cultural Român”.
Cu prilejul inaugurării Filialei ICR Oltenia – Gorj a fost lansat albumul monografic bilingv, Aurel Bulacu, apărut la Editura ICR (prezentat de Ion Mocioi) şi cel de-al treilea număr al revistei Confesiuni, publicaţie de literatură şi artă, editată de Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi”. De asemenea, a fost vernisată „Colecţia de artă contemporană gorjeană Constantin Brâncuşi” – curator: Vasile Fuiorea.
În cadrul ceremonialului inaugurării, Institutul Cultural Român a încheiat acorduri de parteneriat cu importante instituţii de cultură din regiune, cu instituţii din subordinea Consiliului Judeţean Gorj, precum şi cu Primăria Târgu-Jiu.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here