Andreea Denisa Vlădulescu şi emoţiile unui debut literar

634

denisa vladulescu00La 16 ani, Andreea Denisa Vlădulescu se numără printre adolescenţii gorjeni deosebit de talentaţi. Aceasta îşi exprimă ideile şi sentimentele în proză şi versuri, impresionând printr-o profundă reflexivitate existenţială.

Andreea Denisa Vlădulescu este, la 16 ani, una dintre speranţele şcolii de literatură din Gorj. Este născută în zodia Leu (13 august 1995, la Băleşti-Gorj), fiind dominată din plin de caracteristicile acestei zodii. Este o prezenţă agreabilă, se face repede remarcată, îi plac conversaţiile, indiferent de subiect, este o fire detaşată, dar capabilă să îşi dozeze efortul pentru lucrurile cu adevărat denisa vladulescu 02serioase. A urmat cursurile primare şi gimnaziale ale Şcolii Generale „Alexandru Ştefulescu” din Târgu-Jiu, în prezent fiind elevă la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu”, în clasa a X-a, la profilul matematică-informatică. Acest profil nu a împiedicat-o pe Denisa să îşi îndrepte atenţia şi spre alte activităţi. Pasionată de literatură, a început să scrie proză şi poezie, dovedindu-se, de altfel, o fină cunoscătoare a marilor scriitori români: Camil Petrescu, Dinu Săraru, Nichita Stănescu, George Bacovia şi alţii. A fost încurajată de prof. dr. Zenovie Cârlugea, de altfel unul dintre dascălii de română care de-a lungul timpului a lansat numeroşi tineri creatori gorjeni. În luna mai a acestui an, Denisa a ocupat Locul I, la secţiunea Proză – clasa a IX-a, în cadrul Concursului Naţional „Tinere condeie”, etapa judeţeană, fiind remarcată de criticul literar Ion Popescu-Brădiceni – preşedintele Juriului. Acest premiu reprezintă şi prima recunoaştere a denisa vladulescu 04talentului său literar. Redactor al revistei literar-artistice „Studium” ce apare la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu, de curând, ea a ocupat din nou Locul I, la secţiunea Proză, în cadrul Concursului de creaţie literară „Aripi de lumină”. Universul său literar este unul complex, de un existenţialism adolescentin profund. Aşa cum marele Nichita avea să afirme: „clasicul vede idei, romanticul sentimente, modernul vede deodată idei şi sentimente”, la fel şi Andreea Denisa Vlădulescu contopeşte chintesenţa trăirilor comune, adolescentine, cu întreaga-i viziune creatoare ce o individualizează.

Emoţiile debutului

În această toamnă, ea va lansa primul său volum… de poezii însă, surprinzând plăcut pe cei care deja îi apreciază talentul în proză. „Poezia sa – ne-a relatat prof. Andrei Popete-Pătraşcu – este o radiografie a sinelui poetic feminin, încă tânăr, aflat într-o continuă maturizare, o regândire a limbajului şi a expresiei poetice. Andreea Denisa Vlădulescu este cel mai tânăr talent nativ, cultivat în spiritul transcendenţei spiritului creator.” Prin respiraţia sa lirică, ea dezvăluie stări de reflexivitate, mizând pe diversitatea pragmatică specifică vârstei (la cei 16 ani, pe care îi va împlini pe 13 august). Versurile sale trădează o lume a visării, o lume comună tinerilor, capabilă să exprime însă un talent autentic. „În urma unor profunde lecturi a marilor poeţi şi scriitori români şi universali, Denisa abordează într-o viziune poetică proprie concepte precum: eternitate, vis, timp, mister, religie a fanteziei. Este mult… este puţin spus… Andreea Denisa Vlădulescu va rămâne să confirme în timp” – spune profesorul Popete, cel care în ultimii ani a îngrijit mai multe volume de debut ale tinerilor condeieri gorjeni (Vasilica Pătroi, Roxana Munteanu, Oana Florea). Volumul de poezii al Denisei, aşteptat cu mult interes, se va intitula „Emoţiile unei bule de acid” şi va apărea la Editura Contrafort, din Craiova. Aceasta promite însă că va continua să „comită” şi proză, îşi va încerca talentul literar şi în teatru-scurt, fără a abandona poezia, care, ne mărturiseşte ea „este o formă de cunoaştere şi de re-descoperire a sufletului. Simt că am multe de împărtăşit cititorilor mei, prin intermediul poeziei”.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here