Anchete sociale obligatorii la solicitanţii ajutorului de încălzire pe electricitate

376

Persoanele care solicită acordarea subvenţiei pentru locuinţele încălzite cu sisteme electrice trebuie să se asigure că nu au nicio altă sursă de încălzire. Anchetele sociale în astfel de cazuri sunt obligatorii, iar dacă sunt identificate alte sisteme de încălzire, fie ele şi nefuncţionale, cererea de acordare a subvenţiei se respinge.

În sezonul rece 2013-2014, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 70/02.09.2011 este modificată şi completată de Ordonanţa Guvernului nr. 27/2013 şi de Hotărârea de Guvern nr.778/2013, elementul de noutate cel mai important pentru cetăţeni fiind acordarea ajutoarelor şi pentru cazurile în care încălzirea locuinţelor se face cu energie electrică. În cazul solicitării ajutoarelor pentru energie electrică, anchetele sociale se efectuează obligatoriu pentru toate situaţiile, în termen de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii, în vederea verificării sistemului de încălzire utilizat. „Cei care au depus anul trecut cereri pentru încălzirea cu lemne, dacă anul acesta depun pentru încălzire electrică, trebuie să înţeleagă faptul că pentru aceste situaţii legea ne obligă să facem anchete sociale în termen de 15 zile de la depunerea cererii şi, dacă în respectiva casă găsim sobe construite, cererea li se respinge pentru energia electrică. Acordăm acest sprijin în cazul în care acea locuinţă nu este prevăzută cu nici un fel de alt sistem de căldură: o centrală pe gaze dezafectată, un convector pe gaze dezafectat sau o sobă construită. Casa trebuie să nu fie prevăzută cu nici un fel de alt sistem de încălzire, chiar dacă nu sunt funcţionale”, a menţionat Teodora Ciobanu, director executiv al Direcţiei Publice de Protecţie Socială Târgu-Jiu.

Angajaţii DPPS, la dispoziţia târgujienilor
La nivelul municipiului Târgu-Jiu, de luni s-a dat startul depunerii documentelor pentru solicitarea ajutorului de încălzire pentru sezonul rece 2013-2014. Angajaţii DPPS Târgu-Jiu stau la dispoziţia cetăţenilor care au nevoie de ajutor pentru întocmirea dosarului de solicitare a subvenţiei. „Noi încercăm să-i sprijinim pe oameni, să înţeleagă cum stau lucrurile. Au fost destul de mulţi oameni care au venit chiar din prima zi să îşi ridice cererile, dar majoritatea şi le ridică şi merg să-şi completeze dosarul pentru că de data aceasta sunt o serie de acte care trebuie depuse la dosar şi au nevoie de câteva zile să şi le procure. Noi am cerut acte în fiecare an, dar acum sunt prevăzute de lege”, a precizat Teodora Ciobanu.
Pentru gaze naturale, energie electrică şi combustibili solizi sau petrolieri, formularele de cerere şi declaraţie pe propria răspundere au fost puse la dispoziţia solicitanţilor, începând cu data de 21.10.2013, în centrele de primiri cereri organizate de către DPPS Târgu-Jiu la: 1. Clubul “Vârstei a Treia” – str. Olteniţei; 2.Clubul “Vârstei a Treia” – str. Mioriţei; 3.Clubul “Vârstei a Treia” – str. Debarcader; 4.Clubul “Vârstei a Treia” – T. Vladimirescu 5.Primăria municipiului Târgu-Jiu – în sediul Biroului Relaţii Rromi din curtea interioară – pentru încălzirea locuinţelor cu combustibili solizi (lemne); 6. Sediul D.P.P.S. – pentru încălzirea locuinţelor cu energie electrică. Persoanele singure sau familiile care îndeplinesc condiţiile stabilite de lege pentru acordarea dreptului şi depun cererile până la 20 noiembrie 2013, vor beneficia de ajutorul pentru încălzirea locuinţelor începând cu 01 noiembrie 2013. Programul de lucru în centre este: Luni – Vineri: ora 9:00 – 18:00 şi Sâmbătă –Duminică: ora 9:00 – 13:00.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here