Anchetă la Obștea Peștișani

1697

Polițiștii au mers, ieri, în munte la una dintre pădurile administrate de Ocolul Silvic din cadrul Obștii Peștișani, după ce au fost sesizați cu privire la folosirea unei mărci false pentru marcarea arborilor deja tăiați. O firmă, care exploatează pădurea este acuzată de pădurarul care are în administrare cantonul respectiv că, a utilizat ilegal o marcă falsă, care nu are nicio legătură cu cea a Ocolului Silvic. Ancheta agenților este de abia la început, iar pădurarul în cauză, Gheorghe Popescu, dar și un coleg de-al său, Cristi Plai, spune că amândoi își riscă acum locurile de muncă pentru că au demascat neregulile respective. Pădurarul spune că încă din noiembrie i-a sesizat pe șefii săi, inițial fiind felicitat pentru descoperirea făcută. La scurt timp însă i s-a comunicat că nu mai răspunde de cantonul respectiv, bărbatul fiind convins că totul va fi mușamalizat.

“Pe 16 noiembrie, s-a făcut o comisie în baza șefului de ocol Clenciu Damian, iar activitatea de inventariere s-a făcut haotic, fără poze la fața locului, fără proces verbal către organele competente de cercetare penală. Documentele comisiei sunt dosite și în ziua de azi în seifele obștii Brâncuși. Din constatările făcute de comisia care a fost în teren s-au constatat 23 de cioate pe care e aplicată cu suspiciuni evidente o marcă contrafăcută. Acum ni s-a adus la cunoștință că șeful de ocol a decis, abuziv și presat de cei din conducerea obștii, pentru a mușamaliza totul, să ne rotească pe toți pădurarii obștii. S-a dat o decizie de a fi rotiți din cantoanele în care suntem, iar eu și colegul meu a trebuit să predăm cantoanele de care ne-am ocupat și să preluăm altele, de cel mult 40 de hectare. Se urmărește să fim dați afară pentru că la asemenea suprafețe nu poate nici un pădurar să fie în funcție”, spune pădurarul Popescu.
Șeful Ocolului Silvic nu este de acord cu cele declarate de acesta și susține că, din contră, rotirea pădurarilor a fost o măsură menită tocmai să îmbunătățească performanțele acestora. Clenciu spune că nu a fost nicio presiune de la nimeni și că nu vor fi dați afară cei doi pădurari, deși nu exclude complet restructurarea posturilor acestora. “Doar organele de cercetare penală sunt abilitate prin lege pentru așa ceva. Eu știu că acolo s-a tăiat legal. Dumnealor susțin asta pentru că li s-au rearondat cantoanele și acesta le este oful. Nu li s-a schimbat nici funcția, nici salariul, ci doar suprafața. Asta e realitatea. Le e frică probabil că vor veni și restructurări, că așa e în economia de piață. Eu trebuie să mă încadrez în bugetul aprobat de conducerea obștii. Hotărârea de rearondare a fost decisă de Comitetul Director al Obștii, iar eu am pus-o în aplicare, nimic mai mult. Nu știu ca acolo să se fi tăiat ilegal”, a declarat șeful de ocol silvic. Și, cu toate acestea, ieri, când s-a făcut inventarul în teren, pădurarii le-au arătat polițiștilor arborii pe care îi consideră tăiați ilegal, la finalul anchetei urmând să se stabilească și cine e vinovat pentru situația respectivă.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here