Anchetă internă la Spitalul Novaci, după incidentul “Căldăraru”

326

IMG_3125Legiştii au efectuat autopsia în cazul pacientei de 30 de ani, moartă joi seara după ce trebuia să nască, pentru a treia oară, la spitalul Novaci, medicul Damian Diţescu, cel care a supravegheat-o la naştere, părând să nu aibă nicio vină directă pentru sfârşitul tragic al femeii, acesta recunoscând că s-a pierdut timp pentru salvarea ei, dar doar pentru că a încercat să facă rost de un elicopter care s-o ducă la Bucureşti.

Medicii legişti au constatat că o hemoragie internă produsă în zona abdominală a generat decesul pacientei, raportul acestora consemnând o ruptură de vas celiac, ruptură care a generat o hemoragie internă şi, ulterior, un şoc hemoragic, probleme care nu au legătură cu o eventuală ruptură la uter, aşa cum susţineau rudele pacientei.

Hemoragia respectivă s-a produs în condiţiile în care femeia a fost operată, mai întâi, la Spitalul Novaci, pentru îndepărtarea unui făt de trei luni care îi murise în pântece şi din cauza căruia starea ei de sănătate era foarte gravă. În aceste condiţii, Damian Diţescu spune că a făcut tot ce a depins de el pentru ca pacienta să rămână în viaţă, inclusiv să ceară un elicopter care să o transporte de urgenţă în capitală. Medicul spune că îi pare rău pentru decesul pacientei, dar consideră că restul pacientelor pot să aibă în continuare încredere în el, deşi mai este implicat în trei anchete, după ce, anul trecut, la naştere i-au decedat tot atâţia bebeluşi. „Nu sunt rateuri atâta timp cât despre unele dintre cazuri s-a spus că nu sunt culpă medicală. S-a întâmplat acest eveniment, regret, dar ştiu că am făcut tot ceea ce a depins de mine ca lucrurile să iasă bine”, declară dr. Diţescu. Directorul spitalului Novaci, Eufimia Dumitrescu, declară, la rândul său, că din punctul său de vedere, medicii care au intervenit în cazul pacientei de 30 de ani şi-au făcut datoria, chiar dacă femeia a decedat după ce starea de sănătate i s-a agravat pe masa de operaţie. Dumitrescu spune că a deschis o anchetă internă în cadrul unităţii medicale, dar susţine că nu le poate reproşa colegilor săi că nu ar fi intervenit aşa cum trebuie pentru salvarea femeii. „Din suflet ne pare rău pentru ce s-a întâmplat, dar trebuie să gândim că şi medicii sunt oameni, cărora nu le este uşor, mai ales atunci când se produce un deces. Sper să fim înţeleşi că medicii noştri au făcut tot ce a fost posibil ca pacienta să fie în viaţă. Nu s-a putut însă. Diagnosticul ei era însă unul foarte grav şi nu s-a mai putut salva”, declară Eufimia Dumitrescu.

Medicul va profesa în continuare

Directorul Spitalului Novaci afirmă că dr Damian Diţescu va profesa în continuare în cadrul unităţii sanitare, în lipsa unor interdicţii pe care să le aibă de la Colegiul Medicilor sau prin vreo sentinţă judecătorească. „Este un medic care a adus pe lume mulţi bebeluşi şi multe mămici s-au bucurat de profesionalismul său. Nu îl consider vinovat. Este un bun profesionist, e un medic bun, cu experienţă. Poate s-a angrenat însă în probleme mai dificile din punct de vedere profesional şi de aici necazurile acestea, dar adresabilitatea sa în rândul pacientelor noastre rămâne în continuare una foarte ridicată”, mai spune Dumitrescu. Conducerea spitalului Novaci a declanşat o anchetă internă după decesul pacientei de 30 de ani, verificări administrative fiind făcute şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, acolo unde femeia a murit pe masa de operaţie, după ce fusese adusă în stare foarte gravă de la Novaci, după o intervenţie chirurgicală generată de pierderea unei sarcini de 3 luni, fătul fiind mort în pântecele mamei. Colegiul Medicilor şi Poliţia au anunţat, de asemenea, că au deschis câte o anchetă pentru a clarifica împrejurările în care s-a produs decesul.

Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here