Ananasul, un bun detoxifiant

683
anansTimp de sute de ani, ananasul a fost considerat un fruct rar si scump. Când cumpăraţi ananas, acesta trebuie să fie greu, dur la atingere. Coaja trebuie să fie curată, fără pete, iar frunzele de un verde lucitor. Poate fi păstrat câteva zile la temperatura camerei pentru a se coace mai bine, dar nu prea mult, fiindcă fermentează.

Acest fruct, iubit de foarte mulţi dintre noi este o adevărată bombă enzimatică, iar proprietăţile sale în ceea ce priveşte curăţarea organismului, detoxifierea, purificarea intestinelor şi a sângelui nu sunt egalate de nici un fruct. În toată America Latină, ananasul a fost multă vreme prescris ca leac pentru răceli, infecţii, efecte neplăcute ale menopauzei, paraziţi intestinali, febră, astm, boli cu transmitere sexuală, constipaţie, gaze şi abcese. Această gamă incredibil de largă de utilizări a fost confirmată de ştiinţa modernă, ananasul devenind una dintre bazele medicinei alternative. Conţine biotina, vitamina B12 şi vitamina E, dar în afară de acestea ananasul mai are în compoziţia sa o gamă de vitamine şi 16 minerale, inclusiv fier, calciu, cupru, zic, magneziu şi iod. Ananasul este deosebit de bogat în beta-caroten (pro-vitamina A), vitamina C şi complexul B de vitamine. Cu toţi aceşti nutrienţi vitali, 100 de grame de ananas conţin totuşi doar 50 de calorii.

Un element extrem de folositor n combaterea mai multor probleme de sănătate este bromelainul, o enzimă care se găseşte în cantitate mare în ananas şi are proprietatea de a descompune proteinele. Bromelainul determină atenuarea hipertensiunii, întăreşte digestia şi purifică sângele. Enzimele proteolitice sunt capabile să reducă reziduurile proteice şi să combată paraziţii intestinali. De aceea, pentru acest gen de probleme se apelează la produse pe bază de bromelain, dar ananasul proaspăt este la fel de eficient.
Această enzimă, conjugata cu altele care se găsesc de asemenea în ananas, poate stopa proliferarea celulelor canceroase şi împiedica formarea metastazelor, întărind sistemul de apărare al organismului.
Ananasul este folosit la scara larga in cadrul curelor de slăbire, deoarece este un bun detoxifiant. Numeroasele minerale pe care le conţine acest fruct ajută, de asemenea, la menţinerea în organism a unui echilibru între acizi şi baze.
Bromelainul echilibrează cantităţile de hormoni eliberate, de aceea este foarte folositor pentru femeile cu probleme menstruale sau legate de menopauză.
Ananasul ajută la subţierea sângelui şi îmbunătăţeşte irigarea creierului. Datorită conţinutului mare de triptofan şi serotonină, ananasul influenţează în mod pozitiv starea psihică şi ajută la înlăturarea sentimentelor de depresie şi a lipsei de concentrare. Consumul de ananas ne ajută deci la păstrarea bunei dispoziţii şi la abandonarea obiceiurilor nesănătoase.
Consumul a jumătate de fruct de ananas pe zi, preferabil crescut în mod natural şi fără îngrăşăminte, este ideal pentru prevenirea unor boli precum hipertensiunea, artrita, reumatismul şi cancerul.
Din ananas se pot face produse cosmetice naturale acasă. Cremele de ananas catifelează pielea şi o întineresc.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here