Amplasată la 50 de metri de case! – Microcariera experimentală din Lupoaia afectează trei locuințe din sat

1090

Firma BOV RESOURCES SRL, din Mehedinți, intenționează să realizeze, pe raza satului Lupoaia, aparținând comunei Cătunele, o microcarieră experimentală, care ar urma să se înființeze la mică distanță de trei case din localitate. Locuitorii acestor imobile, șapte persoane, se consideră afectați deja de proiectul firmei din județul vecin, oamenii solicitând APM Gorj, informații despre proiectul respectiv, aceștia neînțelegând foarte bine ce implică această afacere, care se vrea realizată lângă casele lor.

Societatea din Mehedinți, potrivit lui Adrian Frățilă din Lupoaia, a realizat deja la începutul acestui an, prospecțiuni în zonă, mai exact lucrări de forare, angajații firmei respective scoțând calote de pământ de la adâncimi cuprinse undeva între 18-40 metri. Firma a căutat cărbune în zona Lupoaia, rezultatul fiind pozitiv, dovadă că BOV RESOURCES SRL a înaintat documentația necesară la Agenția pentru Protecția Mediului Gorj pentru a începe lucrările de exploatare a lignitului “pe Valea Perilor”. De fapt, microcariera respectivă ar urma să se înființeze în Lupoaia, la aproximativ 3 km de locația anunțată, oficial, de investitori. “Firma din Mehedinți nu a respectat punctele din acordul de mediu, în sensul că, în urma prospecțiunilor realizate în februarie a rezultat deșeuri pe care nu le-a gestionat conform legii. În timpul lucrărilor, s-a făcut un zgomot infernal, produs de utilajul cu care s-a forat la mică distanță de cele trei locuințe afectate din Lupoaia. În cele trei case locuiesc trei familii cu doi copii, care doar după lucrările de prospecțiuni au fost deja afectate, motiv pentru care nici nu vrem să ne gândim ce poluare va fi în zonă după realizarea microcarierei experimentale. Am cerut informații scrise de la APM, iar după ce le primim vom acționa ca atare. Deocamdată ne împotrivim toți obținerii de către firma din Mehedinți a acordului de mediu pentru exploatarea cărbunelui, la 50 de metri de casele noastre”, a declarat Adrian Frățilă.

Lorfa pa, ecologizare ba!
Localnicul susține că firma BOV RESOURCES SRL este o firmă nou înființată, în spatele căreia se află unul dintre administratorii fostei Lorfa SRL. Firma lui Cristinel Ducu, Lorfa SRL Motru, a fost implicată în ultimii ani în mai multe anchete penale, lucrările societății în zona Lupoaia încetând în urmă cu patru ani. În urma Lorfa SRL nu s-a ecologizat zona cum ar fi fost corect, lucru pe care cetățeanul Frățilă l-a sesizat la Garda de Mediu Gorj, luni dimineața.
Acesta așteaptă acum ca verificatorii Gărzii de Mediu să se deplaseze la fața locului pentru a constata și sancționa firma care a lăsat în urmă o groapă imensă, a căror margini s-au surpat în ultimii ani, afectând terenul forestier din zonă, adică pădurile oamenilor. Dezastrul Lorfa se află la doar 100 de metri de locuința cetățeanului reclamant.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here