Amenzi pentru trei unități de alimentație din Târgu-Jiu și Tismana

1419

În cursul ultimei săptămâni, echipele Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Gorj au efectuat controale și verificări tematice și fizice în unități supuse controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor situate în Baia de Fier, Bumbești-Jiu, Motru, Novaci, Plopșoru, Polovragi, Rânca, Săcelu, Târgu-Cărbunești, Târgu-Jiu și Țicleni, în domeniile alimentar și al sănătății şi bunăstării animalelor.

Majoritatea controalelor efectuate în această perioadă au constat în verificarea modului de asigurare a conformităţii cu cerințele prevăzute de legislaţia comunitară şi naţională în vigoare, în unități supuse supravegherii și controlului, în baza instrucţiunilor transmise de A.N.S.V.S.A. prin note de serviciu – 85 controale, cu următoarele tematici: intensificarea controalelor oficiale și aplicarea măsurilor care trebuie dispuse pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare, precum și pentru prevenirea pestei porcine africane în perioada sărbătorilor de iarnă 2020-2021; controale efectuate în scopul prevenirii și limitării răspândirii pandemiei de COVID-19. O parte din aceste controale a fost efectuată de echipe comune cu alte instituții cu competențe de control în domeniu; controale în traficul rutier, efectuate împreună cu reprezentanți ai I.P.J. Gorj, I.J.J. Gorj și I.S.U. Gorj, pentru prevenirea și descurajarea transportului și comerțului ilicit de porci vii, carne și preparate din carne de porc pentru consum propriu, provenite din gospodăriile aflate în zonele cu restricții, ca urmare a evoluției unor focare de pestă porcină africană (PPA); acțiuni de inspecţie şi control în unitățile de comercializare a produselor alimentare şi în unităţile care prepară și servesc alimente din arealul turistic Rânca; a fost aplicat un program de control oficial al unităţilor din staţiune care include zilele de sâmbătă şi duminică, când staţiunea este vizitată de un număr mai mare de turişti.,,În timpul controalelor efectuate în această perioadă au fost aplicate trei sancțiuni contravenționale în cuantum de 12.400 de lei, unor unități situate în Târgu-Jiu și Tismana: o amendă de 1.200 de lei la un magazin alimentar, întrucât angajata care manipula produsele alimentare nu deținea echipament de protecție sanitară complet (lipsa mănușilor de unică folosință) și nu a prezentat fișa de sănătate vizată la zi; o sancțiune contravențională în valoare de 10.000 de lei la un supermarket, pentru depozitarea nesectorizată a produselor alimentare – în camera frigorifică destinată depozitării legumelor și fructelor erau depozitate și preparate din carne, carnea tocată expusă spre comercializare nu era însoțită de toate elementele de identificare necesare pentru informarea consumatorilor; o altă amendă de 1.200 de lei la un restaurant, pentru sectorizarea neadecvată a alimentelor (ouă consum lângă brânzeturi, legume ambalate lângă caserola cu mici de la care fusese îndepărtat ambalajul ce asigura protecția și elementele de identificare), graficele de monitorizare a temperaturii de păstrare a alimentelor erau neactualizate, angajații care manipulau produsele alimentare nu utilizau mănuși de unică folosință”, a declarant Sorin Ștefănescu, directorul executiv al DSVSA Gorj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here