Amenzi de 60.000 de lei pentru munca la negru

535

Angajaţii Compartimentului Relaţii de Muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj continuă activitatea săptămânală de verificare a societăţilor care nu respectă prevederile legale de muncă şi folosesc oameni fără a le face contract individual, folosindu-se de serviciile acestora la negru.

Astfel, inspectorii de muncă au efectuat 50 de controale, din care 49 pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. În urma verificărilor oamenilor legii, au fost depistaţi patru angajatori care prestau activitate cu şase persoane fără forme legale de angajare, din care una era femeie. În acest sens, au fost aplicate patru sancţiuni pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare în cuantum de 60.000 lei. Angajatorii depistaţi că aveau oameni la muncă fără forme legale de angajare desfăşurau activitate de comerţ în municipiul Târgu-Jiu, un angajator a fost depistat la punctul Cruci din sat Bâltişoara, comuna Runcu, desfăşurând activităţi de exploatare forestieră, iar un alt angajator era din Târgu-Cărbuneşti şi desfăşura activităţi recreative şi distractive.
“În urma celor 50 de controale, au fost aplicate în total un număr de 19 sancţiuni contravenţionale la 17 angajatori, în valoare de 98.500 lei, sancţiunile contravenţionale fiind aplicate pentru nerespectarea prevederilor din Legea nr. 53/2003, republicată, H.G. nr. 500/2011, cu modificările şi completările ulterioare. Principalele deficienţe constatate pentru care angajatorii au fost sancţionaţi sunt: neîncheierea, în formă scrisă, a contractului individual de muncă, anterior începerii activităţii, nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repaosului săptămânal, nerespectarea prevederilor legale referitoare la transmiterea registrului general de evidenţă a salariaţilor”, a precizat Gheorghiţă Cusma, purtător de cuvânt al ITM Gorj.

22 de controale pe SSM
Şi reprezentanţii Compartimentului Sănătate şi Securitate (SSM) în Muncă au efectuat pe parcursul zilelor anterioare un număr de 22 de controale de verificare privind respectarea prevederilor legale în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă. În urma verificărilor, inspectorii ITM Gorj au depistat 18 neconformităţi la 10 angajatori care au fost sancţionaţi contravenţional cu suma de 29.500 lei. Din cele 10 sancţiuni, 9 sunt amenzi şi una este reprezentată de un avertisment. Majoritatea neregulilor pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: neevaluarea tuturor riscurilor existente la locurile de muncă, instruirea necorespunzătoare a personalului, neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare ale echipamentelor de muncă, neefectuarea controlului medical periodic, truse medicale incomplete la locurile de muncă.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here