Amenzi de 20.000 lei pentru munca la negru

478

Angajaţii Compartimentului Relaţii de Muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj continuă activitatea săptămânală de verificare a societăţilor care nu respectă prevederile legale de muncă şi folosesc oameni fără a le face contract individual, folosindu-se de serviciile acestora la negru.

Astfel, inspectorii de muncă au efectuat 51 de controale în judeţ pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. În urma verificărilor oamenilor legii, au fost depistaţi doi angajatori care prestau activitate cu două persoane fără să le fi întocmit acestora din urmă forme legale de angajare. În acest sens, reprezentanţii ITM Gorj au aplicat două amenzi pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare în cuantum de 20.000 lei. Angajatorii depistaţi cu munca la negru desfăşurau activitate de comert, unul în municipiul Târgu-Jiu, iar celălalt la Sadu.
“În urma celor 51 de controale, au mai fost aplicate încă 21 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 36.500 lei, sancţiunile contravenţionale fiind aplicate pentru nerespectarea prevederilor din Legea nr. 53/2003, republicată, H.G. nr. 500/2011, cu modificările şi completările ulterioare. Principalele deficienţe constatate pentru care angajatorii au fost sancţionaţi sunt: neîncheierea, în formă scrisă, a contractului individual de muncă, anterior începerii activităţii, nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repaosului săptămânal, nerespectarea prevederilor legale referitoare la munca suplimentară, nerespectarea prevederilor legale referitoare la transmiterea registrului general de evidenţă a salariaţilor”, a declarat Gheorghiţă Cusma, purtătorul de cuvânt al ITM Gorj.

31 de controale pe SSM
Şi reprezentanţii Compartimentului Sănătate şi Securitate (SSM) în Muncă au efectuat pe parcursul zilelor anterioare un număr de 31 de controale de verificare privind respectarea prevederilor legale în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă. În urma verificărilor, inspectorii ITM Gorj, au depistat 34 de neconformităţi, firmele depistate cu nereguli fiind amendate cu suma de 35.500 lei. Majoritatea neregulilor pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: neevaluarea tuturor riscurilor existente la locurile de muncă, instruirea necorespunzătoare a personalului, neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare ale echipamentelor de muncă, neefectuarea controlului medical periodic, truse medicale incomplete la locurile de muncă.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here