Amendați pentru nereguli privind siguranța alimentelor

780

În perioada 18-24 iunie 2018, inspectorii D.S.V.S.A. Gorj au efectuat controale şi verificări tematice și fizice în unităţi supuse supravegherii şi controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor situate pe raza teritorială a judeţului Gorj (în localităţile: Alimpeşti, Aninoasa, Baia de Fier, Bălăneşti, Băleşti, Bărbăteşti, Bengeşti-Ciocadia, Bâlteni, Bolboşi, Borăscu, Brăneşti, Bumbeşti-Jiu, Bustuchin, Crasna, Cruşeţ, Drăguțești, Fărcăşeşti, Jupâneşti, Mătăsari, Motru, Muşeteşti, Novaci, Padeş, Peştişani, Plopşoru, Polovragi, Rânca, Rovinari, Săcelu, Săuleşti, Slivileşti, Stăneşti, Târgu-Cărbuneşti, Târgu-Jiu, Turceni, Urdari). În timpul controalelor efectuate în această perioadă, a fost constatată nerespectarea normelor sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare, fiind aplicate mai multe sancţiuni contravenţionale.

Controalele efectuate de către inspectorii D.S.V.S.A. Gorj au avut ca obiective principale: verificarea condiţiilor de igienă în baza Planului cifric al Programului de Supraveghere și Control în domeniul Siguranţei Alimentare 2018 și a tematicilor propuse de A.N.S.V.S.A. privind prevenirea toxiinfecțiilor alimentare și cu ocazia  „Festivalului Gustului Românesc” de la Tg.-Jiu şi a Festivalului Iei de la Crasna – 186  inspecții; înregistrarea a 12 unităţi nou-înfiinţate cu activitate în domeniul alimentar: 2 centre de prelucrare a laptelui (1-Bălăneşti, 1-Novaci), 4 magazine alimentare (1-Alimpeşti, 1-Baia de Fier, 1-Borăscu, 1-Slivileşti), 2 restaurante (1-Baia de Fier, 1-Bumbeşti-Jiu), 4 baruri (1-Padeş, 1-Peştişani, 2-Târgu-Jiu), precum şi a 5 mijloace auto de transport pentru produse alimentare (1-Baia de Fier, 4-Târgu-Jiu); evaluarea în vederea clasificării în funcţie de risc a unei unităţi supuse controlului situate în Padeş (bar); 23 de controale în unităţile de alimentaţie colectivă aparținând unităților de învățământ școlar și preșcolar din Târgu-Cărbuneşti şi Târgu-Jiu; 3 controale pentru verificarea produselor “Lapte-corn” în unităţi de învăţământ din Târgu-Jiu; 3 prelevări de probe din alimente pentru determinarea organismelor modificate genetic; 3 prelevări de probe din produse alimentare de origine non-animală pentru verificarea criteriilor microbiologice şi 8 prelevări pentru teste de sanitaţie; 3 prelevări de probe din alimente de origine animală (din 3 automate de lapte amplasate în Târgu-Jiu – 3 probe de lapte crud), pentru verificarea respectării cerinţelor microbiologice; avizarea mişcărilor inter-judeţene de animale; eliberarea unui număr de 17 extrase din Registrul Național al Exploatațiilor; emiterea și distribuirea către proprietarii de bovine a unui număr de 371 de paşapoarte; verificarea tehnică a unui număr de 36 deconturi de acţiuni sanitare-veterinare de identificare şi înregistrare a animalelor aferente lunii mai 2018; verificarea prin supracontrol a unui număr de 9 deconturi de acţiuni sanitare-veterinare de identificare şi înregistrare a animalelor, la C.S.V.A. Baia de Fier, C.S.V.A. Bărbăteşti, C.S.V.A. Brăneşti, C.S.V.A. Cruşeţ, C.S.V.A. Drăguţeşti, C.S.V.A. Muşeteşti, C.S.V.A. Plopşoru, C.S.V.A. Săuleşti şi C.S.V.A. Târgu-Cărbuneşti.

Amendați pentru nerespectarea normelor legale
În timpul controalelor efectuate în această perioadă, a fost constatată nerespectarea normelor sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare, fiind aplicate următoarele sancţiuni contravenţionale: 2000 de lei la un snack-bar din Rovinari, pentru neînregistrarea sanitară-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a activităţii desfăşurate; 600 de lei la o rulotă fast-food din Rovinari, pentru manipularea neigienică, de către un angajat, a produselor comercializate către consumatorul final (fără echipament de protecţie sanitară a produselor); 600 de lei la un magazin alimentar din Bengeşti-Ciocadia, pentru depozitarea produselor alimentare în aparatură frigorifică neigienizată.
M.S.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here