Ambasadorul Poloniei, în vizită la Muzeul Judeţean Gorj

508

Ambasadorul Republicii Polonia în România, Marek Szczygieł, a vizitat, ieri, din nou Târgu-Jiul. Excelenţa Sa a fost şi de această dată oaspetele Muzeului Judeţean Gorj “Alexandru Ştefulescu”, unde a participat la vernisajul unei expoziţii de fotografie.

vizita ambasador (8)Muzeul Judeţean Gorj “Alexandru Ştefulescu” a găzduit, ieri, după-amiază vernisajul expoziţiei de fotografie “Culorile ortodoxiei. Polonia”, ce face parte din cadrul unui eveniment cultural complex, iniţiat şi coordonat de Orthnet – asociaţie a credincioşilor din Biserica Ortodoxă Polonă – fiind organizată sub patronajul onorific al Preşedintelui Poloniei, Domnul Branislav Komorowski şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Sava, Mitropolit al Varşoviei şi al întregii Polonii.

vizita ambasador (10)La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice locale – Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Alin Văcaru, prefectului judeţului Gorj şi Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu-Jiu şi reprezentanţi ai instituţiilor de cultură din Gorj. Oaspete de onoare a fost ambasadorul Republicii Polonia în România, Excelenţa Sa Marek Szczygieł, venit special pentru a asista la acest vernisaj.

vizita ambasador (6)“Mă bucur că avem ocazia deosebită să prezentăm aici o expoziţie extraordinară, o expoziţie despre Biserică Ortodoxă a Poloniei. În Polonia, Biserica Ortodoxă a fost fondată în secolul X şi este o tradiţie foarte veche şi parte din identitatea poloneză. Avem 600.000 de credincioşi ortodocşi în Polonia. (…) Evenimentul acesta, «Culorile ortodoxiei. Polonia», a fost iniţiat de Orthnet, o asociaţie a credincioşilor din Biserica Ortodoxă Polonă. (…) Această expoziţie are binecuvântarea Mitropolitului Varşoviei, este organizată sub patronajul preşedintelui Poloniei şi este finanţată din bugetul Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei. Principalul său scop este prezentarea vieţii de zi cu zi a credincioşilor ortodocşi din Polonia, precum şi familiarizarea vizitatorilor cu viaţa Bisericii Ortodoxe Poloneze. Sunt convins că această expoziţie constituie un pas înainte spre o colaborare mai strânsă şi mai fructuoasă între bisericile şi instituţiile culturale din ţările noastre”, a declarat Excelenţa Sa.

vizita ambasador (5)Prezentarea şi realizarea expoziţiei face parte dintr-un proiect co-finanţat de Departamentul de Diplomaţie Publică şi Culturală din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polonia, ca parte a Apelului de propuneri “Cooperare în diplomație publică 2013”. La Târgu-Jiu, expoziţia a ajuns în urma unei mai vechi colaborări a muzeului gorjean cu Institutul Polonez din Bucureşti.

vizita ambasador (4)“Colaborarea muzeului cu Ambasada Poloniei, şi mai ales cu Institutul Polonez este mai veche. Din punct de vedere cronologic, datează din 2013, când am adus la Târgu-Jiu expoziţii care au valorificat cultura şi civilizaţia poloneză”, a precizat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj. Expoziţia “Culorile ortodoxiei. Polonia” va rămâne la Târgu-Jiu până la sfârşitul lunii mai.
Roxana Lupu

vizita ambasador (1) vizita ambasador (2) vizita ambasador (3)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here