Ambasadorul Italiei, recuperator pentru Vatican

355

Ambasadorul Italiei la Bucureşti, Diego Brasioli, va fi prezent, astăzi, la Târgu-Jiu, pentru a prelua un obiect de cult, furat în anul 2007, dintr-o biserică din Orta Nova, de mai multe persoane de etnie rromă din judeţ. Monstranţa se află în custodia Muzeului Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu” din data de 22 iulie 2011.

Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu“ a intrat în posesia unui obiect de cult, furat dintr-o biserică din Italia. Bunul este o monstranţă (ostensoriu), obiect de cult specific bisericii catolice, şi a fost predat în urmă cu un an de Poliţia Gorj Muzeului Judeţean din Târgu-Jiu. În documentele de luare în custodie s-a precizat că bunul a fost recuperat de oamenii legii de la hoţi de obiecte bisericeşti şi va fi păstrat la muzeu până la finalizarea cercetărilor. Potrivit documentului ce poartă antetul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj, monstranţa a fost sustrasă pe 22 martie 2007 de la Biserica Beata Vergine Maria dell Altomonte, din localitatea Orta Nova, regiunea Foggia, Italia. Pentru a recupera obiectul de cult ce aparţie bisericii, regiunea Foggia a acţionat în instanţă Muzeul Judeţean Gorj, procesul fiind pe rolul Curţii de Apel din Bucureşti.

Rromii au găsit obiectul într-o pubelă
Obiectul ar fi fost găsit într-o pubelă, în regiunea Foggia, localitatea Orta Nova, şi trimis în România, prin curier, la domiciliul din comuna Scoarţa, satul Pişteştii din Deal.
În 2009, cetăţeanul din Scoarţa s-a deplasat alături de trei prieteni la Mănăstirea Lainici, pentru a sfinţi obiectul de cult. Preoţii şi-au dat seama că este ceva în neregulă şi au anunţat poliţia. În urma anchetei, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu au dispus scoaterea de sub urmărire penală a celor patru persoane.
În rezoluţia de scoatere de sub urmărire penală se mai menţionează că organele de urmărire penală nu pot restitui bunul, întrucât acesta face parte din patrimoniul unei ţări străine. Prin urmare, procurorii din Târgu-Jiu au înştiinţat Procuratura Republicii, din cadrul Tribunalului Foggia, că, pentru recuperarea bunului, statul italian trebuie să se adreseze Curţii de Apel din Bucureşti, care urmează să se pronunţe în privinţa restituirii. Vâlvă mare s-a creat în jurul acestei poveşti, ca în final delegaţii din Italia să vină, astăzi, să recupereze obiectul de cult. Delegaţia este formată din Diego Brasioli, Ambasadorul Italiei la București, Alberto Dal Degan, Secretar I al Ambasadei, Baudouin Biajila MAUNKEMBE, din partea Ambasadei Sfântului Scaun, Sergio Nocchi Carabinierii Ambasadei, d-ra Enyedi Boglarka-interpret.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here