Ambasadorul Italiei a recuperat obiectul furat în 2007

296

Diego Brasioli, Ambasadorul Italiei la Bucureşti, a preluat, joi, de la autorităţile judeţene, în cadrul unui ceremonial, un obiect de cult, furat în anul 2007 dintr-o biserică din Orta Nova, Italia, de către persoane de etnie rromă din judeţul Gorj. De asemenea Brasioli, a vizitat, la Târgu-Jiu, operele sculptorului Constantin Brâncuşi, şi a apreciat că relaţiile dintre Italia şi România sunt fructuoase. Acesta a făcut şi o promisiune, aceea de face tot posibilul pentru a dezvolta relaţiile dintre cele două ţări.

Monstranţa a fost predată, joi delegaţiei italiene, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la Prefectura Gorj. Ambasadorul Italiei, Diego Brasioli a fost însoţit la Târgu-Jiu de către de către secretarul I al Ambasadei, Alberto Dal Degan, de reprezentantul Vaticanului la Bucureşti, Baudoiun Biagila Muankembe, şi carabinierul ambasadei, Sergio Nocchi. Ambasadorul, a vizitat, la Târgu-Jiu, operele sculptorului Constantin Brâncuşi, şi a apreciat că relaţiile dintre Italia şi România sunt fructuoase, făcând promisiunea ca va face tot ce stă în puterea sa pentru a dezvolta relaţiile dintre cele două ţări. „Brâncuşi aparţine umanităţii întregi nu numai acestor ţinuturi. Sunt foarte bucuros să constat că avem relaţii deosebite şi din punct de vedere al siguranţei şi al poliţiei. În Italia avem o tradiţie în protecţia şi recuperarea obiectelor de cult. De recuperarea obiectelor de artă s-a ocupat Ministerul de Interne, împreună cu poliţia. Astăzi (n. r. joi) asistăm la colaborarea excelentă care există între poliţia italiană şi cea română. Sunt foarte mulţumit că există nişte relaţii operative între poliţia judeţului Gorj şi cei din Italia. Ambasada va face tot posibilul în continuare pentru a consolida relaţiile dintre cele două ţări”, a declarat Diego Brasioli.
Şi reprezentantul Vaticanului la Bucureşti, Baudoiun Biagila Muankembe, a ţinut să adreseze câteva cuvinte. “Noi, Ambasada Italiei şi nunţiatura apostolică în România, în afară de relaţiile politice, economice şi culturale, avem cu voi un alt tip de relaţie fundamentală şi anume cea religioasă. Italia este creştină, România este creştină, Vaticanul este creştin. Prezenţa mea aici e pentru a vă mulţumi pentru acest gest care este semnul credinţei în România. Noi utilizam acest obiect în semnul credinţei. Faptul că voi restituiţi acest obiect Italiei demonstrează încă o dată credinţa care există în sufletul românesc”, a precizat reprezentantul Vaticanului.

Povestea obiectului de cult furat
Mădălina Mărgineanu, ofiţerul care s-a ocupat de acest caz a relatat povestea obiectului de cult furat de romii gorjeni. “Poliţiştii gorjeni au identificat la un cetăţean, în timp ce se afla la Mănăstirea Lainici, un bun de cult numit monstranţă, pe care voia să îl sfinţească, ceea ce nu era un lucru obişnuit, întrucât bunul în cauză este unul specific ritului catolic. Ulterior au fost efectuate cercetări cu privinţă la provenienţa bunului, stabilindu-se că acesta a fost furat în anul 2007 dintr-o biserică din Orta Nova, Italia. A urmat o colaborare strânsă cu autorităţile italiene, atât prin intermediul Interpolului, cât şi direct cu reprezentantul carabinierilor. A fost întocmit un dosar penal de tăinuire, ulterior în 2011 au fost extinse cercetările, iar monstranţa a fost predată Muzeului Judeţean”, a declarat ofiţerul care s-a ocupat de caz.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here