Ambasadorul Franţei şi Premierul României, prezenţi la Târgu-Jiu pentru Brâncuşi

305

Ambasadorul Franţei în România, Philippe Gustin, a participat sâmbătă la aniversarea celor 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor”. La eveniment a fost prezent şi premierul României, Victor Ponta. Ambasadorul a declarat la Târgu-Jiu, că atât Franţa, cât şi România fac toate demersurile pentru ca operele sculptorului Constantin Brâncuşi să fie înscrise pe lista UNESCO.

Municipalitatea a sărbătorit cu mare fast împlinirea a 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental Calea Eroilor din Târgu-Jiu. Ambasadorul Franţei a participat, sâmbătă, la aceste manifestări, declarând că „Ansamblul monumental de la Târgu-Jiu este o operă pe care o datorăm geniului creator al lui Constantin Brâncuşi. Acest ansamblu marchează o evoluţie a artei monumentale şi a sculpturii abstracte. Noul curent iniţiat de Brâncuşi este o evoluţie în lumea sculpturii, o evoluţie în sensul de ruptură de vechile concepţii ale artei. Acest eveniment trebuie să ne amintească faptul că Brâncuşi şi opera sa sunt moştenire pentru umanitate, o moştenire universală. România şi Franţa susţin includerea ansamblului de la Târgu-Jiu în lista patrimoniului mondial UNESCO”, a precizat Philippe Gustin.
Victor Ponta a participat la evenimentul de marcare a 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” al lui Constantin Brâncuşi, de la Târgu Jiu. „Anul trecut, la solicitarea primarului, la solicitarea oamenilor de aici, am inţeles să punem în buget banii necesari pentru refacerea unei părţi a Complexului. Dacă este nevoie şi de alt sprijin pentru ca întregul ansamblu sa fie într-o stare cât mai bună, în mod sigur vin şi spun că, alături de Ministerul Culturii, vom face tot ce putem ca să existe resursele financiare necesare”, a declarat premierul.

S-a semnat dosarul pentru UNESCO
Tot sâmbătă s-a semnat şi dosarul pentru includerea Ansamblului „Calea Eroilor” din Târgu-Jiu, în patrimoniul UNESCO.
Adina Andriţoiu, directorul Centrului Municipal de Cultură Târgu-Jiu a declarat: „S-au parcurs foarte bine toate etapele. Noi am conceput acest program pentru a ne adresa unor grupuri diverse de public. Au fost vernisaje de expoziţii, am dezvelit bustul Arethiei Tătărăscu, dar şi o stea pe Aleea Celebrităţilor pentru aceeaşi mare doamnă a Gorjului, căreia îi datorăm existenţa Ansamblului Monumental de la Târgu-Jiu. Sâmbătă a fost deschiderea oficială în prezenţa primului ministru şi a oficialităţilor de pe plan local şi de la Bucureşti, din Guvernul României, ocazie cu care s-a semnat şi dosarul care va fi depus la UNESCO pentru includerea Ansamblului în Patrimoniul Mondial Cultural şi Natural. A urmat conferinţa ştiinţifică – prima parte sâmbătă, iar astăzi am avut partea a doua a conferinţei şi, iată, începând cu ora 12, pe traseul Căii Eroilor, între Masa Tăcerii şi Coloana fără Sfârşit, are loc o procesiune religioasă care reeditează ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 75 de ani, la inaugurare”.

După 75 de ani…
În data de 27 octombrie, se împlinesc 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental “Calea Eroilor”. Monumentul este închinat eroilor neamului, căzuţi în Luptele de la Podul Jiului, în bătălia din data de 14 octombrie 1916, când bătrâni, copii şi femei au ţinut pe loc trupele germane care vroiau să ocupe oraşul. Ansamblul monumental a fost realizat pe parcursul anilor 1937-1938, la comanda Ligii Femeilor Gorjene, condusă de Arethia Tătărescu, iar inaugurarea acestuia a avut loc în data de 27 octombrie 1938.
Axa “Calea Eroilor”, care cuprinde “Masa Tăcerii”, “Poarta Sărutului” și “Coloana Infinitului,” are o lungime de circa 1,8 kilometri.
În cadrul celor trei zile de manifestări organizate de municipalitate, vineri a fost dezvelit bustul Arethiei Tătărescu, iar sâmbătă autorităţile i-au oferit acesteia o stea pe Aleea Nemuritorilor din Târgu-Jiu, unde se mai află și stelele dedicate lui Constantin Brâncuşi, Sergiu Nicolaescu, Elvira Godeanu, Tudor Arghezi, Tudor Vladimirescu şi Ecaterina Teodoroiu.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here